Вже третій рік поспіль повномасштабна війна підриває нормальне існування сімейної мережі ресторанів Ганни Свертілової в Одесі. Попри значні виклики, ресторани залишаються єдиним джерелом доходу сім'ї і дають Свертіловій певне психологічне полегшення під час війни.

«Ми любимо наше місто», – сказала Свертілова, генеральна директорка двох ресторанів. «Цей бізнес – справа нашого життя, це наше дітище. Його важко покинути. Це не те саме, що втратити роботу, коли ти – найманий працівник».

Розташований на узбережжі ресторан «Гоголь біля моря» знову відкрився в Одесі влітку 2022 року, саме тоді, коли місто пристосовувалося до реалій воєнного часу. Свертілова згадує, як під час повітряних тривог відвідувачі поспішали до укриттів, часто йшли, не заплативши, але потім поверталися, щоб розрахуватися.

Того року, за її словами, працівники ресторану продовжували працювати здебільшого з терапевтичних міркувань, оскільки рутина допомагала їм відволіктися від війни. Ресторан не мав можливості виплачувати заробітну плату, тому працівники отримували відсоток від продажів.

Офіційно літнього сезону в Одесі у 2022 році не було, оскільки пляжі були закриті через боєприпаси в морі, які не здетонували, та постійну загрозу диверсій або десантування російських військ.

Наступного року регіон зіткнувся з іншою кризою, коли 6 червня 2023 року російські війська зруйнували Каховську ГЕС. Це спричинило повінь і забруднення Чорного моря навколо Одеси, що призвело до закриття доступу до моря на два літні місяці.

У сезоні 2024 року основними викликами були постійні загрози ракет і безпілотників, постійні перебої в електропостачанні, спричинені російськими ударами по енергетичній інфраструктурі України, а також надзвичайно спекотна погода.

Такі малі підприємства, як ресторани Свертілової, були змушені покладатися на генератори, яку купували заправляли власним коштом.

«Цей бізнес – справа нашого життя», – каже Ганна Свертілова про свій ресторан «Гоголь біля моря» в Одесі

«Цей бізнес – справа нашого життя», – каже Ганна Свертілова про свій ресторан «Гоголь біля моря» в Одесі

Втім, цей рік приніс і полегшення. Місцева влада разом із з командувачем оперативно-стратегічного угруповання військ «Одеса» підписали спільний наказ, що полегшує доступ громадян до моря.

На початку серпня 19 пляжів у регіоні, більшість з яких у місті, були знову відкриті для відвідувачів. Пляжі повинні мати поблизу укриття на випадок повітряної тривоги, і люди повинні залишати пляжі, якщо будуть знайдені підозрілі предмети або пролунають сирени повітряної тривоги.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.