Білоус Катерина Михайлівна, 15 років, 9 клас, опорний заклад освіти "Баришівський ліцей"

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Грицун Наталія Володимирівна

Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

«Мною принято решение о проведении “ Специальной военной операции” – слова, які розділили життя на до та після… Ще 23 лютого я була сповнена мрій і мала купу планів. За декілька днів ми мали поїхати на довгоочікувану екскурсію, яку довго не могли собі дозволити через клятий карантин!!! І ось ранок 24 лютого, день який зруйнував мої мрії, вкрав мої плани, забрав моє щасливе дитинство. Ніколи не забуду той ранок… Чую вибухи! Про щось стурбовано говорять батьки. Війна… Вона прийшла в мою країну, руйнуючи все на своєму шляху. Весь час слухаю новини, здається це десь далеко, а в моє селище війна не прийде, а ось чую – окупанти вже в сусідньому селі. Ми не знаєм, що там відбувається – втрачений зв'язок, чути лише вибухи, вони не дають спати, жити. Ти перебуваєш в постійному страху, який руйнує тебе з середини, а далі ще гірше… В твоє селище 11 березня прилітає смертоносна ракета.

Батьки говорять про щось таке , що я не повинна знати. Прислухаюсь… Це про ті новини, що з сусіднього села, а там «визволителі» ґвалтують, вбивають, чинять мародерства. Вони, людьми їх назвати складно, принесли з собою руйнування, голод та смерть. Місяць окупації. Живеш і не знаєш в який момент ворог дійде до тебе. І тільки завдяки незламному характеру, згуртованості та твердій силі духу моїх земляків та ЗСУ, який об’єднав в боротьбі проти окупантів, ми змогли подолати ворога.

З приходом війни в нашу країну мої погляди на такі слова, як «братський народ», «хороший сусід» змінилися. Тепер я розумію, що таке війна, агресія, тероризм, що таке ракетні удари я пізнала в свої 15 років. Приголомшило те що у 21 сторіччі у центрі Європи, може бути війна, що одна людина може позбавити життя мільйони людей, заради своєї манії величі, безкарності! Я знаю, що війна це суцільний біль, сльози, смерть, ненависть, помста. Так, що ж тоді мир? Це той стан в якому немає місця злу, насиллю, болю, сльозам, відчаю, мир це спокій та фізична безпека, це не думати про війну і будувати плани на майбутнє. Я вірю в перемогу нашої незламної держави. Слава Україні!