Після повномасштабного вторгнення Росії українці у Польщі створили понад 8 тисяч фірм. Також постало більше 50 тисяч індивідуальних підприємств, створених головно українками. Такі дані наводить Польсько-українська господарча палата – бізнес-організація, яка сприяє розвитку польсько-української співпраці та бере активну участь у засіданнях міжурядової комісії економічного співробітництва двох країн. Матеріал Радіо Свобода.

Тетяна Ришкова з Києва, у Варшаві її бізнес – це дарувати радість. Вчителька молодших класів за фахом приїхала до Польщі першого березня 2022 року з двома дітьми. Через рік відкрила власну фірму «Світ вражень». Організовує дитячі свята, тематичні вечірки, шоу-програми, майстер-класи. У її арсеналі: аніматори, різні святкові реквізити, костюми та декорації.

«Труднощів було багато. Починаючи від того, яку податкову систему вибрати, і закінчуючи працівниками. Моя фірма потребує багато працівників, і я перебуваю в постійному пошуку. Чим більше клієнтів, тим більше працівників я потребую», – каже Тетяна.

На постійній основі у неї працює троє осіб, решту наймає за потреби: «В мене підпрацьовують поляки з інших фірм, які є моїми прямими конкурентами. У нас зовсім різні погляди на бізнес і на подачу. Якщо у поляків це більше звичайна анімація, то у мене вона тематична – коли ми працюємо з героями. Коли польські клієнти бачать костюми, вони кажуть: «Вау, це круто, це класно!». Були клієнти, які казали, що вперше бачать такий реквізит у наших аніматорів».

Вчителька молодших класів за фахом приїхала до Польщі першого березня 2022 року з двома дітьми. Через рік відкрила власну фірму

Вчителька молодших класів за фахом приїхала до Польщі першого березня 2022 року з двома дітьми. Через рік відкрила власну фірму

Відкрити бізнес у Польщі Тетяні вдалося, зокрема, завдяки польському ґранту для українських жінок, який вона виграла. Каже, це була фінансова, бухгалтерська, маркетингова і юридична допомоги. І нині, наголошує, 80% її клієнтів це – саме поляки.

«Є така польська платформа – «Oferteo» (платформа бізнес-зв'язків, яка працює за схемою «на вимогу» – замовник формує потребу, а виконавці надають відповідні пропозиції – ред.), і я нині перебуваю в десятці найкращих фірм у Варшаві. Поляки звикли до стабільності, а я принесла щось своє, нове, їм це сподобалося – і завдяки їхнім відгукам я піднялася нагору, третя в пошуку у Варшаві на «Oferteo», – ділиться своїми здобутками Тетяна Ришкова.

Підприємиця зізнається, частину замовлень втрачає через бажання клієнтів мати на пікніку чи вечірці попкорн, цукрову вату і морозиво. Для цього потрібне додаткове обладнання і спеціальні дозволи від санітарно-епідеміологічних служб, каже Тетяна. Наразі вона не готова у це вкладатися.

Виставка українських підприємств у Варшаві

Виставка українських підприємств у Варшаві

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.