Після повномасштабного вторгнення українці Росії в Польщі створили понад 8 тисяч фірм. Також стало понад 50 тисяч індивідуальних підприємств, створених головно українками. такі дані наводять Польсько-українська господарська палата – бізнес-організація, яка сприяє розвитку польсько-українського співробітництва та бере активну участь у засіданні міжурядової комісії економічного співробітництва двох країн. Матеріал Радіо Свобода .

У Польщі жінка відразу пішла на роботу, каже, працювала у кравецькій майстерні в Індусі: «Зарплата була хороша, але в Україні я звикла працювати на собі, я мала свою фірму, свою майстерню, сама собі господиня».

Чоловіки Олени допоміг вивезти з Мені частину обладнання, а далі жінці трапилося оголошення про можливість для українських жінок виграти грант на відкриття власної справи. «Написала проект, це був шанс, яким не можна було б не залишитися. Було понад 1500 заявок, з яких вибрали 80, серед яких була моя. На розвиток власної справи я отримала чотири тисячі доларів», – розповідає Олена Тихонова.

Підприємиця Олена Тихонова

Підприємиця Олена Тихонова

За ці гроші підприємець купив промислове обладнання – оверлок, спеціальну прасувальну дошку, термопрес та друкарку для друку. Чоловіки допоміг вивезти з Чернігівщини всю машину. У червні 2023-го почала власну справу. Переважно робить дрібний кравецький ремонт, але планує розвиватися, зокрема робити друк.

«Я ризикувала всім, що мала практично, останніми грошей, які я привезла з України», - Олена Тихонова.

«Якби я не мала свого обладнання, то цих чотири тисячі доларів було б замало. Для мене це був ризик, я ризикувала всім, що мала практично, останніми грішми, що в мене були, які я привезла з України. Перший місяць я зі своїми гроші оплачувала оренду, було складно. Але якби я не пробувала, я б себе карала, напевно, до кінця життя», – розповідає жінка.

За словами Олени, для неї найважливіше було знайти недороге і з хорошою локацією приміщення, а ще – напрацювати свою клієнтську базу:

«Тут потрібно більше в рекламу вкладатися. В Україні мене вистачало «сарафанного радіо», а тут потрібно активно рекламуватися в соцмережах, придумувати якісь пропозиції, спеціальні, акції. Мої клієнти – поляки, українці та білоруси, трохи є англомовних людей».

Поки що Олена працює сама, але замовлень більшає, тож розмірковує про помічницю. Біженка каже, її історія про те, що сама з двома неповнолітніми дітьми за кордоном стати на ноги важко, але можливо.

Copyright (c) 2022 RFE/RL, Inc. Використовується з дозволу Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.