В окупованому Херсоні Марія Євгеніївна на собі відчула, що таке справжня війна. Жінка залишила рідну домівку і мріє змінити професію

24 лютого я повинна була вийти на роботу не о 8 ранку, як зазвичай, а о десятій - тому планувала встати пізніше. Коли я прокинулась і взяла в руки телефон, то прочитала в чаті нашої театральної студії, що почали бомбити аеропорт у Чорнобаївці.

Я не хотіла і не могла одразу в це повірити. Поки я була вдома, то прала речі і набирала води в усі миски та відра. Потім вийшла у місто і побачила там довгі черги біля банкоматів і в магазинах, громадський транспорт почав гірше працювати. На роботі я не могла зосередитись, а від почутого вибуху почала дуже хвилюватись.

Херсон дуже швидко окуповували вороги.

Найбільші труднощі я пережила 1 березня: у цей день я йшла з роботи додому під свистом куль та під звуки вибухів і сирен. Замість громадського транспорту вулицям їздили танки.

Після пережитого страху я пішла у вимушену відпустку, адже боялась їздити на роботу.

Одного разу я стояла декілька годин у черзі за продуктами та готівкою. Моїм батькам, які жили в іншому місті Херсонської області, пощастило ще менше: там магазини були закриті, а гуманітарну допомогу не пропустили. Вони змушені були шукати їжу. Коли відновили рух автобуса в їхнє місто, я купила продукти і передала їм.

Під час війни ми створили у Viber чат "Наша сім'я" - це трохи зблизило нас в такі важкі часи. Ми почали більше спілкуватися одне з одним.

У квітні я вирішила виїхати з окупованого міста. Спочатку з Херсона я дісталась до Миколаєва. Далі їхала автобусом до Одеси, а там мене зустрів знайомий батька, який на декілька годин прихистив мене у своєму номері в готелі. Далі я їхала поїздом до Києва, де на мене вже чекала тітка.

Через два місяці батьки теж виїхали з окупації, і тепер живуть у брата в Миколаєві. Потім і я переїхала до них.

Я почала працювати волонтеркою у Фонді Ріната Ахметова: складала продуктові набори для допомоги постраждалим в Чернігівській, Сумській та Запорізькій областях. Мені дуже подобається ця робота. Я ще не звільнилася з роботи в Херсоні, а тільки написала заяву на відпустку власним коштом. Зараз я мрію змінити професію медсестри на арттерапевта.