73-річна Оксана Ушкало мала слабке серце. Вона жила у селі Червоний Яр на Херсонщині. Після початку повномасштабної війни село потрапило в російську окупацію допоки 11 листопада 2022 року населений пункт не звільнили Збройні Сили України.

Там не було необхідних ліків

29 серпня 2022-го в Оксани стався серцевий напад. Жінку везли у лікарню, проте російські окупанти довго не хотіли пропускати автівку. Діставшись до медзакладу, виявилося, що там не було необхідних ліків. Врятувати життя Оксани не вдалося.

Жінка була родом із села Переходівка Чернігівської області. У молоді роки переїхала у Червоний Яр на Херсонщину. Працювала на фермі: доглядала свиней, а згодом була охоронницею; також була польовою обліковицею.

Оксана була багатодітною матір’ю, виховувала 11 дітей. Уміла виготовляти похоронні вінки. Невістка Альона пригадує: коли у селі хтось помирав, Оксана плела вінки з квітів, паперу та гілок туї.

«Вона мала хороший характер, всі відгукувалися про неї дуже добре… Уміла все робити. Завжди допомагала односельцям, ніколи не відмовляла», – сказала Альона.

В Оксани залишився чоловік, 9 дітей, 14 онуків та 5 правнуків.

Історія з instagram каналу Victims of russia.