Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Сергій Леонідович Гавриш

«Таке відчуття, що в іншому житті це було»

переглядів: 614

Сергій Гавриш п’ять років не був удома. Він виїхав із селища Піски на самому початку збройного конфлікту. Найбільше мріє повернутися нехай у зруйноване, але своє, селище.

Я працював старшим науковим співробітником Донецької державної сільськогосподарської дослідної станції в селищі Піски. У перший день війни 18 липня 2014-го, наші співробітники проводили гібридизацію озимої пшениці в полі. Вийшли раніше, о 6 ранку були вже в полі, працювали, і в цей час полетіли снаряди, загорілися поля. Люди бігли з полів, по селищу прилітало, і в спішному порядку розбігалися із селища хто в який бік.

Одні побігли до Донецька, інші туди, де родичі були, де можна було притулитися, туди й бігли. До вечора селище було на 80 % порожнім.

Таке відчуття, що в іншому житті це було

Ті люди, які залишилися, не було куди бігти, вони сиділи там ще пів року, на вогнищах готували їжу, якось намагалися вижити, але потім й інші поїхали. Зараз у селищі ось уже як сьомий рік людей семеро живе.

Ми тому поїхали до батьківської домівки недалеко, за шість кілометрів село. До нового року ми пожили там без світла, без нічого. Потім, коли почалися обстріли й по тому селу, ми виїхали до Харкова, жили в Харкові пів року. Навесні повернулися, у Покровському зняли квартиру й евакуювали майно, що залишилося, дослідної станції з Пісків.

У мене була хороша квартира в Пісках, у мого брата будинок, батьки жили. Зараз нічого немає. Таке відчуття, що в іншому житті це все було. Я там уже років п’ять не був, уся інфраструктура селища зруйнована, зараз жити неможливо. Але мріємо, щоб якось відновили це, і люди повернулися. І самі готові були б докласти зусиль, щоб усе відновити.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Піски 2014 2021 Аудіо Історії мирних чоловіки 2014 переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я житло робота літні люди (60+) перший день війни розлука з близькими 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій