29-річного жителя Гостомеля Олексія Калужина російські військові вбили пострілом у потилицю шостого березня 2022 року. Тоді ж убили і його вітчима.

Син пішов у шапці. Його шапка лежала вся в крові…

Олексій із дружиною та донькою жили в Гостомелі навпроти повороту на Ірпінь. Після 24 лютого цю ділянку інтенсивно обстрілювали й 4 березня Олексій вирішив забрати родину до оселі матері. Вона жила в селищі неподалік склозаводу. Втім і там уже стало вкрай небезпечно.

«З 4 на 5 березня ми просиділи в погребі, були сильні обстріли по склозаводу. А шостого березня російський БТР виламав нам ворота, заїхав у двір. Вивели нас, перевірили телефони, сім-карти поламали», – пригадала Людмила, мама Олексія.

6 березня події розвивалися стрімко. Близько 15 росіян заїхали до сусідів Людмили. Намагалися встановити свій БТР на першому поверсі будинку. Було чутно гучний тріск і скрегіт. Олексій вирішив піти подивитися, що там відбувається.

«Хвилин п'ять його не було. Мені цей час видавався вічністю. Чоловік не витримав і сказав, що сходить і забере Олексія. 5, 10, 15 хвилин їх немає. Я одягнула капці, побігла туди. Біля хвіртки побачила дві калюжі крові. Син пішов у шапці. Його шапка лежала вся в крові…», – пригадала Людмила.

Російські військові не пустили жінку в двір. На запитання, де її син та чоловік, повідомили: «Тут никого нет». Тіл убитих Людмила не бачила і ще вірила, що вони живі.

Загиблих Олексія та його вітчима знайшли після звільнення Гостомеля – 6 квітня. Їхні тіла були зв’язані проволокою та замотані в плівку. Тіло Олексія було заміноване. Після розмінування та кремації його поховали на кладовищі в Гостомелі.

Рідні з теплотою пригадують Олексія. Кажуть, незадовго до початку повномасштабного вторгнення він отримав водійське посвідчення й хотів купити автомобіль.

«Син умів усе робити: майструвати вироби з дерева, робити ремонт у будинку, поратися в саду, на городі. Він ніколи на місці не сидів. Дуже любив свою дочку, вона була татова доця, все для неї робив. У сина також було дуже багато друзів, які пішли в тероборону, ЗСУ», – розповіла Людмила.

В Олексія Калужина залишилися семирічна дочка, дружина, мама та сестра.

Історія з instagram каналу Victims of russia.