Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Прокопенко

«Син каже: «Мамо, якщо нас повбивають, нас знайдуть, поховають?»

переглядів: 894

Живу з батьками, двоє діток: племінник і мій син. Син на чотири місяці старший за племінника. Так вийшло, що сестра вийшла заміж. А чого Саша повинен іти зі свого будинку, якщо він тут виріс, народився? Вона приїжджає, а він живе з нами.

Син каже: «Мамо, якщо нас повбивають, нас знайдуть, поховають?

Зараз усім важко, а з дітьми — тим паче. Вони пішли до школи, в перший клас. Я не працюю. Отримую допомогу як одинока мати на Женю. Батьки в мене не пенсіонери, татові 60 років, мамі 55. Корову тримаємо, город. Ось із цього й живемо. Не вистачає. Дитина просить щось купити, а я не можу. Спасибі, хоч розуміє, що немає грошей. Хочеться їм, діти ж, то іграшку, то сік. У перший клас канцелярія обійшлася в 700 гривень! Це не рахуючи того, що потрібно одягнути, взути. 300 гривень туфлі, костюм 800 гривень, сорочечка 250. Важко жити, дуже важко.

Вугілля нам не везуть, дров не везуть, нічого нам не везуть. До нас навіть приїхати не можуть. Чому? Тому що блокпости. У посадку не підеш, бо там заміновано. Щодня щось думаємо, щоб від хліба до хліба вистачило.

Син каже: «Мамо, якщо нас повбивають, нас знайдуть, поховають?

Страшно. Стріляють – будинок тремтить. На дивані лежимо всі разом. Коли автоматні [постріли], чутно. Кожної миті боїшся, за дітей боїшся.

Коли почалася війна, в нас поле тут горіло поруч і стріляли. І так стріляли, що аж у вухах дзвеніло. У нас погріб поганий, нам ховатися ніде. Ми сіли так у коло всі: що буде, те буде. Що ми можемо вдіяти?

Сіли, а мій син Женя каже: «Мамо, а якщо нас повбивають, нас знайдуть, поховають?» Це нормально? Йому було тоді чотири рочки, коли це все почалося. І яка в них може бути психіка? Це жах, просто жах! Ось так і живемо, як на пороховій бочці.

Син каже: «Мамо, якщо нас повбивають, нас знайдуть, поховають?

Найголовніше — щоб діти були здорові. І війни цієї не було. Якби цієї війни не було, було б все по-іншому. Батькам спасибі, якби не батьки, я не знаю, як би я виживала.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Селище Зайцеве (Бахмутка) 2016 Відео Історії мирних діти 2016 психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення малозабезпечені
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій