Туяхова Анжела, 26 років:

Дитинство має бути спокійним і мирним у дитини, щоб їй було доступно все, що потрібно. Щоб я могла сходити з ним у лікарню нормально, щоб була медицина хороша, щоб освіта була гарна, доступна. А насправді, тут у селі в нас уже немає нічого, немає ніякого розвитку для дитини.

Раніше діток набагато більше було, а зараз дитячі садки порожні. У нас велике село було. Усі повиїжджали, тому що страшно жити на лінії фронту, ніколи не знаєш, де тебе що наздожене.

Зария и Анжела Туяховы

Спочатку якось люди намагалися себе зберегти. Під час вибухів бігли, ховалися в підвали, побоювалися. А зараз вибухи стають буденними, як само собою зрозуміле. Ну стріляють, і все. Ось це, мені здається, страшно, тому що не спрацьовує інстинкт самозбереження в людей. І коли потрібно кудись бігти, ховатися, то переважно всі залишаються на вулиці. А невідомо як вийде.

У лютому 2015 року на нашій вулиці вибухнув снаряд у сусідньому дворі. Пошкодилися будинки. У нас пошкодилася обшивка, вікна вибило. І саме в цю мить мій тато перебував у будинку. Повилітали вікна, будинок труснуло. І по тому десь тиждень тато помер. Серце. Хоча в батька ніколи не було проблем із серцем.

Довго швидку чекали. Їхала вона з Маріуполя. Зв’язку мобільного не було, щоб зателефонувати. Поки знайшли зв’язок, поки додзвонилися...

Зария и Анжела Туяховы

Тато ніколи не говорив про свої хвилювання. Але я-то розуміла, який стрес йому довелося пережити. Він знаходився в будинку, він говорив: «Я сиджу й чекаю, поки на мене будинок впаде».

Туяхова Зарія Апкілямівна, 64 роки:

Нічого примітного, може, немає тут, але нас сюди тягне. Виїжджали ми, але все одно тягне саме додому. Це наше, своє.

Тепер усе пішло нанівець, усі наші труди, усі наші старання. І найголовніше, що я чоловіка втратила. Обширний інфаркт. Він не витримав усе це, тим паче він був чорнобилець.

Він хороший сім’янин був, ніколи не кричав, не лаявся. Завжди в нас спокійна атмосфера була в родині. Хороший був чоловік. Якби він був зараз із нами, нам легше було б.

Зария и Анжела Туяховы

Стільки праці він поклав, сам усе робив тут. І все розбилося. Не знаю, він зламався, напевно. Знав, що вже не потягне, щоб відновити.

Коли впало в сусідів, усі осколки полетіли на мій будинок. Розбилися всі вікна, усе повилітало. Дах був увесь в уламках. Я не зможу це відремонтувати, напевно, у найближчі роки. Не знаю, як будемо далі жити. Аби був мир на землі. Уже скоріше б це все закінчилося.

Ночами ми все чуємо, як стріляють. Просимо Бога, щоб не по домівках, щоб не залишилися ми зовсім на вулиці. Ну, а загалом, якось проживемо, якщо буде все спокійно.

Туяхова Анжела:

Страшно, звичайно. Син маленький ще, він не розуміє. Йому хочеться на вулицю піти, а саме стріляли, коли він хоче на вулицю. Як я його випущу? Починає плакати.

Сходити на природу з малюком, на річку не є можливим, тому що неодноразово були трагічні випадки. Поля, ліси заміновані, і люди, які не знали, підривалися. Тварини, худоба – теж.

Зария и Анжела Туяховы

Я пам’ятаю ще, коли я маленька була, нам у школу завжди приходили подарунки від Фонду Ріната Ахметова. Тобто це не тільки під час війни він допомагає, а й раніше, коли був мирний час.

Зарія Апкілямовна:

Підтримка – це завжди важливо. Коли підтримують, почуваєшся комусь потрібним. Що не зовсім уже списали нас.

Туяхова Анжела:

Мета – підняти й поставити на ноги свою дитину. Це наша довгоочікувана дитина, ми її хотіли, ми її чекали. Хочеться дати їй щонайбільше, що можливо в моїх силах. Будемо сподіватися, що скоро все закінчиться, тому що вже всім набридло жити в незрозумілій ситуації.

Я бажаю всім людям, щоб швидше закінчилася війна і щоб настав мирний час. Щоб ми жили так, як раніше жили, щоб їздили один до одного в гості, щоб не боялися, що десь по дорозі я буду їхати з дитиною і вибухне міна біля мене. Це дуже страшно насправді, якщо так подумати, уявити, як воно є.

Зарія Апкілямовна:

Уже миру хотілося б. Це найголовніше – щоб був мир. А там як-небудь будемо жити.

Зария и Анжела Туяховы