Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександра Стефанівна Вахрамова

«Стоїмо над теплицею, а через нас снаряди летять. Це нормально?»

переглядів: 589

Вік і старенька мати не дозволили Олександрі Стефанівні з чоловіком залишити Трьохізбенку, де почалися бойові дії. Довелося ховатися в підвалі від обстрілів. Іноді до притулку старі не встигали добігти. В результаті здоров’я подружжя помітно погіршилося.

Коли війна почалася, ми були вдома. Старі вже, нікуди не ходили.

У нас на городі снаряд вибухнув. Вікна повибивало в передпокої, у спальні, разом із рамами повилітали всі. І дах постраждав, тому що снаряд вибухнув на городі.

Щоночі ми сиділи в підвалі. Буває, спимо з мамою, вона в мене глуха була. Починають стріляти, вона починає підніматися: «Шуро, ой, стріляють». Я кажу: «Ні, мамо, лягай. То не стріляють, тобі здалося». У мене мама лежача була. Вона в 2015 році, у червні померла, їй 100 років було.

Коли вибухнув снаряд, це взагалі неповторно було. Ні світла не було, нічого. Чую – моя собачка маленька завила, і труби вити стали. Думала, собачку придавило... Вийшла й відчула запах гару. Думаю, десь поруч вибухнув снаряд. Заходжу в будинок, усе начебто нічого. Глянула на вікна, а там ні скла, ні вікон немає....

Стоїмо над теплицею, а через нас снаряди летять. Це нормально?

Чоловік працював у Слов’яносербську, у психінтернаті. Але коли війна почалася, роботу втратив.

Ми обоє здоров’я втратили. Одразу цукор, одразу ноги відмовили. Ми — сердечники обидва. Раніше жили спокійно, а зараз, уявіть собі, виходиш із дому – і солдати. І нікуди не виїхати. Виходиш з дому – треба брати паспорт. А ми ж старі, забуваємо іноді. Але взагалі постійно паспорт у сумочці. І документи, коли стріляли, у нас були поруч у пакеті. Пакет хапали – і в підвал.

Але ж увечері тільки роздягнешся, помиєшся, думаєш, що ляжемо спати, як починають стріляти. Усі ганчірки на руку й пішов, у підвалі одягалися. А іноді й не добігали до підвалу. Пам’ятаю, стоїмо над теплицею, а через нас снаряди летять. Це нормально?

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Трьохізбенка 2014 2015 2021 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери 2014 2015 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення здоров'я житло робота люди з обмеженими можливостями літні люди (60+) перший день війни 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій