Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Євдокія Василівна Васильєва

«Хтось навіть падав і навкарачки повз у підвал, щоб хоч якось сховатися»

переглядів: 577

Люди, що залишилися в селі під час бойових дій, і припустити не могли, що їм доведеться рятуватися в підвалах, а потім бігти додому й молитися, щоб їх помешкання не постраждало.

У перший день війни ми були вдома, а ось який саме день, я не знаю. У 2015 році, коли все почалося, ми сиділи в підвалах досить часто. Мене чоловік із дому тягнув до підвалу, тому що осколки сипалися по всьому двору, по даху, пісок летів.

Відчуття дуже важкі, коли поруч рвалися снаряди, а ми не могли нічого зробити. Це відчуття страшне, зараз навіть, коли розмовляю, у мене голос тремтить, страшно згадувати.

Будинок, де ми зараз мешкаємо, не постраждав, а новий будинок, який ми будували дітям, постраждав. Тому що, коли по трансформаторній били, пошкоджений був один бік будинку, вибило шість вікон повністю. А другий снаряд у другу ніч впав у городі, і осколками вибило ще сім вікон. Таким чином були вибиті всі вікна в будинку. На щастя, там ще ніхто не жив, будинок новий, недобудований.

Хтось навіть падав і навкарачки повз у підвал, щоб хоч якось сховатися

Діти нас звали до Харкова, а ми побоялися їхати й залишати все. Ось таке становище було важке.

Увесь цей час ми були з чоловіком. Пам’ятаю, восени 2015-го ввечері світла не було в селі, а хотілося свіжим повітрям подихати. І почали в ста метрах від нас падати снаряди. Нас людей із десять, напевно, було, сусіди зайшли. І ось ми всі десять чоловік побігли до нас у підвал. Хтось навіть падав і навкарачки повз у підвал, щоб хоч якось сховатися. Поки ми сиділи в підвалах, три снаряди десь упало поруч, біля озера. Пересиділи, сусіди потім вийшли. Звичайно, всі були в шоку, всі засмучені, і швидко по домівках, тому що ніхто не знав, що буде вночі. Слава Богу, все обійшлося.

Ми тут залишилися, як ізольовані. У нас діти й на тому боці, на окупованій території, і на цьому боці. І на тому боці ми не можемо з дітьми зустрітися. Здоров’я похитнулося у всіх: у того гіпертонія, у — чоловіка стенокардія, у всіх серце, щодня нерви...

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Трьохізбенка 2015 2021 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери 2015 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло літні люди (60+) розлука з близькими 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій