Село Рижівка на кордоні з Росією у Сумській області нещодавно геть опустіло. За даними місцевої влади, нині там залишаються лише шестеро мешканців. Буквально за кілька днів березня звідти похапцем виїхали приблизно дві сотні людей. Через сильні обстріли з боку Росії люди вибиралися із села як могли – і власним транспортом, і завдяки добровольцям, що вивозили їх, і навіть пішки. Матеріал Радіо Свобода.

Обстріли прикордоння на Сумщині останнім часом значно посилилися. Однак ситуація у Рижівці ще й ускладнена тим, що по той бік кордону її сусідом є село Тьоткіно. Саме цей населений пункт у Курській області Росії був одним із напрямків прориву на територію РФ створених з громадян Росії збройних формувань «Російський добровольчий корпус», «Легін Свобода Росії» та Сибірський батальйон», що воюють у складі Інтернаціонального легіону України.

У ніч на 12 березня вони зайшли на територію Тьоткіно, розпочавши свою спільну військову операцію. Того ж дня у Рижівці стало куди гучніше, ніж було до того.

Одна з мешканок Рижівки, літня жінка, залишила вдома все. Серед небагатьох речей, які взяла, – ікона.

«Утоли мои печали» («Утамуй моя печалі – ред.»)… Чудотворна ікона. Дуже помагає», – показує жінка. Вона впевнена, що саме вищі сили допомогли їй врятуватися під час обстрілу:

Стеля провалилась, дірка, всюди дим

"Під час обстрілу схопила ікону і вибігла з хати", - розповіла жінка, березень 2024 року Скрин з відео «Кордон.Медіа»

«Я сиділа за столом. Їсти зварила, поїла. А воно ж б’є, туда-сюда. А мені Господь дав так, вроді щось як крикнуло мені, що «туди іди». Я ж туди в хату зайшла. Тільки зайшла, чую: ляпає. Я в коридорі сіла на стільчик, а воно як дало! Стеля провалився, дірка, всюди дим. Я вже не знаю, як мені вискочить. Ікону схватила, Господи, і вийшла».

Місцевих, які не могли виїхати самостійно, вивозили небайдужі. Евакуація із Рижівки була небезпечною, адже дорога із села йде вздовж кордону і її постійно обстрілювали з території Росії.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.