Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Гарькавенко

«Стаєш якимось моральним інвалідом»

переглядів: 1227

Ми не знали, що таке війна. Ми не уявляли навіть собі, що це таке, тому що ніколи в житті не бачили такого страху й не відчували найстрашніших у житті почуттів. Особливо шкода дітей, у них психіка не сформована, дітки ще не розуміють, що таке взагалі може бути. А ми, побачивши це, звичайно, переоцінили життя.

Стаєш якимось моральним інвалідом

Раніше ми жили якось безтурботно, було все по-іншому, світ здавався іншим. А коли бачиш війну, відчуваєш усі на собі емоції, відчуття жахливі, ти стаєш ніби іншим, стаєш якимось моральним інвалідом.

Пам’ятаю 11 липня, вечір. Ми знаходилися вдома, і раптом почали падати «Гради», піднявся страшний гул. Ми взагалі не зрозуміли, у чому причина, тому що ніколи такого не було. І «Гради» полетіли на наш город. Безліч людей у той день загинуло, знаходячись у себе вдома, у квартирі. Був навіть випадок, коли ціла сім’я загинула. І нам у дах влучив «Град», але нерозривний. І слава Богу, нам пощастило, у нас залишилася діра в даху, і все.

Стаєш якимось моральним інвалідом

Після того, як стався обстріл нашого міста, у нас два дні був просто шок. Був страх, нерозуміння ситуації. Ми постійно говорили з близькими і друзями про те, що нам робити. Усі були дуже налякані, люди наступного ж дня почали виїжджати з міста, тому що бойові дії тривали, нехай і не так активно.

Стаєш якимось моральним інвалідом

Ми жили в Селідовому близько двох років. Звичайно, було складно, скрізь стикалися з якимись труднощами. Потім жили і в Києві, і в Дніпрі – у багатьох місцях. Але завжди душа тягнеться додому. Тут багато спогадів, тут близькі, знайомі, які завжди підтримували в житті.

Зараз я живу зі своєю мамою. У мене двоє чудових діток. Одному, першому синочку буде вісім років скоро, і дочка, якій всього лише рік. Я мрію, щоб мої діти росли здоровими, щасливими і щоб вони ніколи не бачили війни. Хочеться забути війну, забути цей страх і далі жити, радіти життю, як раніше.

Стаєш якимось моральним інвалідом

Зараз активні обстріли не ведуться, але іноді пострілюють. Хотілося б, звичайно, взагалі ніколи не чути ні свисту кулі, ні снаряда чи якихось великокаліберної зброї.

Стаєш якимось моральним інвалідом

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 2021 Відео Історії мирних жінки 2014 переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення сім'ї з двома і більше дітьми внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій