Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександр Голда

"Спочатку його поховали у сквері, який він сам облаштував"

переглядів: 119

26 березня 2022 року в місті Буча Київської області загинув місцевий мешканець Олександр Голда. Чоловік отримав вогнепальне поранення. За словами сусідів, його застрелив російський снайпер.

Спочатку його поховали у сквері, який він сам облаштував

Олександру Голді було 40 років. Чоловік народився в Алчевську Луганської області. Закінчив Донбаський гірничо-металургійний інститут. Там вивчився на програміста. У 2014 році чоловік переїхав у Бучу. Співпрацював з Бучанським відділом освіти. Налаштовував комп'ютерні класи у школах міста та району.

«Олександр був лідером у нашому ЖК «Лісова Буча». Його родина оселилася тут у січні 2016 року. Олександр з перших днів своїми силами облаштовував наш юний ЖК - і територію, і сквер поряд. Ставив лавочки, спортивний майданчик, поливав газони, садив дерева, квіти. Дуже багато допомагав людям», – розповіла подруга і сусідка Людмила Вовк.

Під час окупації Бучі Олександр займався організацією побуту людей, які залишилися в ЖК без води, опалення, електрики та зв'язку. Надавав сусідам моральну підтримку. 10 березня більша частина жителів прийняла рішення про евакуацію. А Олександр вирішив залишитися.

«Це було свідоме рішення, бо у комплексі залишалося ще 15 людей, більшість – похилого віку. Олександр захищав їх, оберігав комплекс від мародерів. Куля обірвала його життя 26 березня 2022 року, за 5 діб до того, як рашисти вийшли з міста. Він помер на руках сина, дружини і сусідів. Спочатку його поховали у сквері, який він сам облаштував. А потім перезахоронили на кладовищі», – сказала Людмила Вовк.

Зараз жителі ЖК «Лісова Буча» піднімають питання про перейменування вулиці Шота Руставелі на честь Олександра Голди. Також хочуть назвати його іменем сквер.

В Олександра Голди залишилася дружина Тетяна і син Дмитро. 

Історія з instagram каналу Victims of russia.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Буча 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти поранені психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення діти перший день війни Соцмережі окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій