Розслідування воєнних злочинів у селі Ягідне Чернігівської області розкриває жорстокість та нелюдські умови, у яких російські військові утримували місцевих жителів під час окупації. Документальний фільм «Суспільного» розповідає про катування, знущання та використання цивільних як живого щита. Матеріал Радіо Свобода.

Село Ягідне, розташоване за 20 км від Чернігова, було в окупації до кінця березня 2022 року. Російські військові зібрали всіх жителів і утримували їх у підвалі школи.

«У підвалі було 366 людей на 198 квадратних метрів, тобто менше одного квадратного метра на людину. Спали лежачи лише діти, всі інші були змушені сидіти. Через це 10 людей похилого віку померли від нелюдських умов. Це було жорстоке поводження з цивільними, використання їх як живого щита», – розповіла Алла Садовник, журналістка Суспільного.

Спали лежачи лише діти, всі інші були змушені сидіти

Алла Садовник

Журналісти приїхали до Ягідного у липні 2022 року. «Чернігівські правоохоронці вже проводили розслідування, було відкрито кримінальне провадження і оголошено підозри кільком тувинцям з 55-ї бригади. Але ми з'ясували, що тувинці не утримували людей у підвалі, вони виконували вказівки людей слов'янської зовнішності», – розповіла журналістка.

Валерій Польгуй, один з основних свідків у розслідуванні, був делегований як сільський депутат для комунікації з російськими офіцерами.

«Він запам'ятав російських офіцерів, таких як Андрій Тимошенков, «Кльон» і «Павук». «Павук» був старший за званням і віком, але менш взаємодіяв з цивільними. «Кльон» був молодший, жорстокий, і безпосередньо віддавав вказівки. Коли до нього зверталися з проханнями, він казав: «Хай вмирає, це війна», – розповіла Алла Садовник.

У жовтні 2022 року команда випустила фільм «Щоденник вцілілої», заснований на свідченнях жителів Ягідного та щоденнику Ольги Меняйло, яка потайки записувала спогади під час окупації.

«Ми назвали 228-й полк відповідальним за утримання людей, але відчували, що не до кінця виконали роботу, оскільки не ідентифікували «Кльона» і «Павука», – зазначила журналістка.

Зачіпки з'явилися завдяки російській пропагандистській співачці Юлії Чичеріній.

«У лютому 2023 року вона виступала перед російськими окупантами, і на одному з відео ягіднянці впізнали Кльона. Ми мали зображення Кльона», – розповіла Алла Садовник.

«Це був Соловов Семен Олександрович, капітан з артилерійського дивізіону в 228-му полку», – розповіла Алла Садовник.

Журналістка підкреслила, що вся зібрана інформація була передана правоохоронцям. «Йому оголосили про підозру, і обвинувальний акт готується до передачі до суду», – зазначила вона.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.