Більше 120-ти тисяч кримінальних справ щодо воєнних злочинів РФ в Україні розслідують українські правоохоронці. Такі дані прокуратури. За цією статистикою – десятки тисяч обірваних та поламаних життів. Кожна історія має бути детально досліджена і задокументована.

Правда про звірства російських військових в Україні має бути донесена світу, а винні - рано чи пізно – мають понести покарання. Саме такими мотивами керуються українські журналісти, які ще донедавна не мали досвіду розслідувань воєнних злочинів, але з повномасштабним вторгненням Росії в Україну почали збирати свідчення катувань, зґвалтувань і вбивств цивільних українців російськими загарбниками, досліджувати викрадення українських дітей для депортації в РФ, та за допомогою своїх розслідувальних навичок встановлювати причетних до цих злочинів.

Під час другої конференції Bucha Journalism Conference 2024 українська розслідувачка Яна Корнійчук поділились досвідом підготовки фільмів та цю тему. Матеріал Радіо Свобода.

Документальний фільм «Він теж» висвітлює історії чотирьох чоловіків, які зазнали сексуального насильства під час окупації Херсонщини. Цей фільм від команди «Слідство.інфо» проливає світло на прихований аспект війни, який часто залишається поза увагою.

«Сексуальне насильство – дуже тригерна тема в українському суспільстві. Ми пам'ятаємо реакцію людей після деокупації Бучі у 2022 році, коли почали з'являтися історії про зґвалтованих жінок. Щодо чоловіків – це ще більш збочений вид злочину. У нашому суспільстві чоловікам звичніше мовчати, вони не мають права плакати, і вони мають просто пережити це в собі і нікому не розповідати, незважаючи на те, що з ними сталося», – розповіла авторка фільму Яна Корнійчук, журналістка зі «Слідства.інфо».

Ґвалтували, застосовували електричний струм до геніталій

Яна Корнійчук

Чотири чоловіки наважилися розповісти виданню про свій досвід утримання у херсонських катівнях під час окупації Херсона.

«Олега ґвалтували, до інших чоловіків застосовували електричний струм до геніталій, їм погрожували зґвалтуванням, але у випадку Олега це було найжахливішим. Його відпустили лише після того, як дружина заплатила 100 тисяч гривень окупантам», – розповіла журналістка.

«Це була система, коли чоловіків брали до катівні, а потім, щоб змусити говорити або примусити до чогось, застосовували сексуальне насильство», – сказала Яна Корнійчук.

Після звільнення Олег створив групу підтримки у Херсоні для людей, які пережили сексуальне насильство.

«Вони збираються в певний день тижня для психотерапії. Під час показу фільму в Херсоні до мене підійшов чоловік, який також пережив насильство і попросив контакт Олега. Через тиждень вони зустрілися, і це допомогло йому. Це те, заради чого ми зробили цей фільм – щоб люди не боялися говорити про свій досвід і розуміли, що вони не винні», – підкреслила Яна Корнійчук.

Залучення міжнародної підтримки та адвокація – важливий аспект роботи авторів фільму після його виходу.

«Моменти з фільму показували у Нью-Йорку на спеціалізованій події про сексуальне насильство проти чоловіків, на панелі були присутні генпрокурор Костін та представники міжнародної спільноти. Секретаріат Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Міністерства юстиції України просив відео для показу в ЄСПЛ. Ми бачимо зацікавленість у фільмі і продовжуємо працювати над його розповсюдженням для документування воєнних злочинів і адвокації на міжнародному рівні», – підсумувала журналістка.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.