З початку повномасштабного вторгнення, за даними РНБО, місто Ізюм Харківської області витримало майже півтисячі авіаударів. Співробітники Ізюмського краєзнавчого музею ім. Н.В.Сибілєва, як і більшість українців, не очікували такого масштабу бойових дій. Проте було чітке розуміння – сам музей та його унікальні експонати під загрозою знищення. Тому насамперед колектив музею дбав не про особисту безпеку, а про збереження музейних цінностей.

Під звуки вибухів директор та співробітники музею ховали у фондосховищі найцінніші експонати. Так вдалося врятувати унікальне друковане Євангеліє у срібному із позолотою окладі 1707 року, видане гетьманом Іваном Мазепою.

Місто було в окупації з квітня до вересня 2022 року. Будівля музею постраждала від прямого влучення снаряда. Щоб врятувати експонати, а їх у музеї понад 11 тисяч, співробітники голими руками розбирали завали, виносили шибки, вичерпували воду…

Про порятунок музейних цінностей та подвиг своїх колег розповіла старший науковий співробітник музею Діана Листопад. У середині березня їй вдалося виїхати з міста до Кропивницького, де наразі працює у Музеї історії українського хореографічного мистецтва Кіровоградського обласного краєзнавчого музею.