65-річного фізика-експериментатора Василя Кладька окупанти вбили 13 березня у Ворзелі на Київщині. Чоловік приїхав до цього селища, аби вивезти звідти свою сім’ю. Дружині та онукам вдалось вибратись, а Василь трохи затримався у селищі. Його розстріляли автоматною чергою на власному подвір’ї.

Розстріляли автоматною чергою на власному подвір’ї

Василь Кладько народився 12 січня 1957 року в селі Озеро Рівненської області. Закінчив школу із золотою медаллю. Навчався у Чернівецькому державному університеті та Інституті фізики напівпровідників імені В. Є. Лашкарьова. З 2013-го був заступником директора в цьому інституті, з 2015-го – членом-кореспондентом Національної академії наук України.

«Василь Петрович зробив вагомий внесок у розвиток фізичних і фізико-технічних основ формування напівпровідникових наноструктур. Він мав великі плани щодо відновлення електронної промисловості в Україні. Як істинний патріот, багато робив для посилення обороноздатності нашої країни…», – написали колеги загиблого.

Знайома загиблого Катерина Мороченець розповіла, що Василь був щирою та доброю людиною.

«Коли приїжджав до мами в рідне село, ніколи не минав школи. Зустрічався з учнями, агітуючи їх до науки. Василь Кладько – це приклад для наслідування майбутнім поколінням», – розповіла односельчанка рідні Василя Кладька, Катерина Мороченець.

У Василя Кладька залишились дружина, дочка та син зі сім‘єю.

Історія з instagram каналу Victims of russia.