12-річний Олексій Лисенко загинув 1 квітня 2022 року під час обстрілу Маріуполя російськими військовими. Разом зі старшими сестрами, мамою, бабусею і дідусем він біг до підвалу сусідів, але сховатися не встиг. Олексія вбило вибуховою хвилею.

Російські військові відкрили артилерійський вогонь по приватному сектору

Олексій народився в Маріуполі. Навчався у 6 класі школи №15. Разом із родиною жив у приватному будинку в Приморському районі.

«Сім’я Лисенків була прикладом дружньої родини. Завжди разом. Були... Льоша був дуже гарним хлопцем. Не по роках серйозний, завжди тактовний, ввічливий. З 5 років займався айкідо. Чудово співав. Був помічником мамі й татові – і на кухні (сам залюбки щось готував), і на городі, і в гаражі. У свої 12 років уже вмів водити машину. Від батька не відходив – усьому в нього вчився. Дуже любив тварин. У них було дві собаки і кішка, яку потім знайшли на уламках будинку… Як і всі підлітки, Льоша любив комп'ютерні ігри. Віка, Настя і Льоша були дуже близькі», – розповіла кума батьків Ірина.

З початком повномасштабного російського вторгнення мама Олексія забрала своїх батьків до себе, адже вони хворіли. У будинку переховувалися: Олексій, старші сестри Вікторія та Анастасія, мати Наталія, бабуся і дідусь. Батько на той час був у рейсі. 1 квітня 2022 року російські військові відкрили артилерійський вогонь по приватному сектору.

«Під час обстрілу вони намагалися виїхати, але не вийшло, оскільки ворота були завалені. Родина вирішила перечекати в сусідньому будинку. Але в нього влучив снаряд. Настя, її старша сестра Віка і бабуся не встигли зайти і їх розчавило стіною, молодшого брата Олексія вбило ударною хвилею, дідусь також загинув від отриманих травм», – розповів знайомий родини, Дмитро.

Тіла загиблих із-під завалів відкопали, мати дітей, Наталя, ідентифікувала їх і кожному поклала у кишені документи.

«Але в морзі їй сказали, що чекати мінімум три місяці до захоронення. І вона поїхала. А коли повернулася, то не знайшла, де їх поховали. Тепер кожен тиждень вони з чоловіком їздять у Донецьк, де переглядають сотні відео та фото тіл….», – розповіла знайома родини, Оксана.

У загиблого залишилися батьки, бабуся та дідусь по лінії тата.

Історія з instagram каналу Victims of russia.