Коли вперше на в’їзді в Донецьк, де Путилівський міст, сталася сутичка, коли обстріляли машину військову, тоді це почалося. Ми сиділи вдома й не висовували носа. Виходиш на вулицю, а там свистить над головою. І розумієш, начебто XXI століття... Але там дійсно війна. І ніхто нічого не зробить, коли прилітає. І у двір до мене прилітало, тут всюди було.

Будинок, слава Богу, не зруйнований, але пошкоджені дах, вікна. Тричі склили. Потім уже так зимували, клейонкою забивали, тому що скла в місті не було.

Раніше були цінності заробити, а зараз – вижити

Магазини не працювали. Взагалі нічого не було: ні світла, ні води. Усвідомила, що життя одне, і навіть передати не можу, як це страшно, коли сидиш у підвалі й думаєш: «Прилетить зараз чи не прилетить, і де воно впаде?»

Маму осколками поранило. Вона була на вулиці, коли почався обстріл, а я в хаті. Моторошно, коли всі кричали, [вона] в крові, а ти не розумієш, наскільки сильно її поранило.

На той час електричка єдина рятувала. Вона їздила в Красноармійськ [Покровськ]. Був такий час, коли електричку обстріляли – і її скасували. Ми всі намагалися вижити. А розмови єдині відбувалися: що це таке? як це може бути? коли закінчиться?

Думала, що в Слов’янську, коли по телевізору стали цей жах показувати, що там і закінчиться.

Зараз, слава Богу, усе функціонує. Єдине, що нам до Донецька було 20 хвилин їзди на автобусі [добиратися], усі туди їздили на роботу. Тут, крім Авдіївського коксохімзаводу, підприємств великих немає. З роботою проблема.

Раніше були цінності заробити, а зараз – вижити

Ми відрізані від усього. Начебто і не в тюрмі, а в той же час живеш у цьому місті, як ізольований. У безпеці себе не відчуваємо. Звикли, напевно, не звертаємо уваги. В черговий раз думаємо, що постріляли й заспокояться.

І ти нічого не зробиш. Від тебе не залежить нічого. Єдине, що страшно не за себе, а за дитину.

Мама говорила: «Збирайся й виїжджай». Я кажу: «Куди?» Тим паче, поїдеш, тут усе розкрадуть, рознесуть. Потім повертатися буде нікуди. І так ось сидиш, охороняєш. Звичайно, хто мав можливість, ті виїхали. Я не змогла залишити стареньку маму.

Раніше були цінності, щоб заробити, щось купити, а зараз – щоб вижити. Просто вижити...