Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
переглядів: 425
Галина і Анатолій Стацюра
photo0
photo1
photo2
photo3
photo4
«Заради Бога, дайте нам повернутися в Піски»

Анатолій і Галина разом більше 40 років. До війни з дітьми й онуками вони жили в передмісті Донецька, в Пісках. Це було гарне та благополучне селище, але після запеклих боїв там не залишилося жодного цілого будинку.

Ми їздили в Піски, забрали фотографії в першу чергу. Вони були розкидані, я їх перемила, пересушила. І зараз я щоранку п’ю каву, відкриваю альбом, плачу, тому що це забути неможливо. Це наше життя. Ми з дідусем живемо з 1975 року пліч-о-пліч

Галина Стацюра:

Заради Бога, дайте нам повернутися в Піски

Ми жили в Пісках більше 40 років. Чоловік там народився, працювали ми там, усе здоров’я там поклали. До 2014 року жили в Пісках, але через те, що вже неможливо було жити, ми переїхали в Первомайське. Сильні обстріли були.

Біля нашого будинку падало у дворі. Ми до останнього сиділи. Ми жили біля донецького аеропорту... Уявіть, що там творилося. Злітна смуга. Ми це все бачили, все.

Неможливо було сидіти на вулиці – все летіло сюди, бомбування було страшне. День, два, три... І ось ми зібралися, сюди приїхали. Нас було восьмеро людей, коли з Пісок переїхали. Дві дочки з чоловіками, онучка, онук і нас двоє. Ми жили так місяців зо три. Нам тоді пенсію не платили, все заблоковано було. Діти мої зібралися і вилетіли звідси під бомбуваннями, стали влаштовувати свою долю.

 

Заради Бога, дайте нам повернутися в Піски

Хочеться, щоб було вирішено цей конфлікт і щоб ми повернулися в Піски. Щоб усі були разом: і діти, і онуки. Щоб жили ми, як раніше. Тому що це дуже важко, дуже важко.

Усі ми розкидані. Дочка одна в Маріуполі, за квартиру платить шалені гроші. Онучка вчиться, їй треба допомогти. Якби були разом, нам легше було б. А тепер взагалі стоїмо над прірвою. Пенсійний вік, і вже хочеться бути вдома. У такому віці жити в чужих хатах дуже важко. Якщо все життя прожив у своєму селищі, і діти, і онуки...

Я зараз не можу ні до онуків поїхати, ні до доньки. Дуже важкі переїзди і вже такий вік. Звичайно, хочеться в Піски, щоб ці килими повісити в Пісках, щоб сім’єю зібратися, щоб усі в Піски повернулися. Заради Бога, дайте нам повернутися в Піски.

Ми їздили в Піски, забрали фотографії в першу чергу. Вони були розкидані, я їх перемила, пересушила. І зараз я щоранку п’ю каву, відкриваю альбом, плачу, тому що це забути неможливо. Це наше життя. Ми з дідусем живемо з 1975 року пліч-о-пліч.

Заради Бога, дайте нам повернутися в Піски

До війни ми жили добре, двічі на рік їздили відпочивати в Юр’ївку, діти наші, онуки. Діти працювали, стабільна була зарплата, жили добре. Ставок у нас прекрасний. У нас і клуб був, і сільрада. У нас все було добре. Донецьк поруч, 10 хвилин – ми в Донецьку, жодних проблем. Возили в Донецьк щось, продавали, якось виживали. Город тримала я, господарство тримала, бройлерів ми тримали, яйця були. Дуже важко залишитися без нічого.

Справа не у грошах, справа у відносинах. Це треба цінувати. Війна нас дуже багато чому навчила. Піски дуже велике селище було, більше 2 000 жителів. Ну як? Здрастуйте – і все. А тепер навіть ті люди, що не віталися, телефонують: «Як ви там? Що ви, як?» - запитують. Це дуже приємно.

Анатолій Стацюра:

Заради Бога, дайте нам повернутися в Піски

Мене скинуло з дивана. Це добре, що снаряди поруч лягали з будинком. Я і онучка – брик, я рачки-рачки в підвал. Тільки припинилося – біжу в гараж до машини. Жінка зібрала в мішок документи, деякі речі і все, і тікати. А інакше гаплик був би.

Вивезли автобусами, хто куди розбрелися. По всій Донецькій області та за Донецькою областю: хто в Росію поїхав, хто куди. Хто в Києві. З друзями ми зідзвонюємося, один у Вінниці, один у Полтаві, сестра ось одна в Києві живе.

Ми думали, що зараз туди-сюди – і все, ненадовго. А воно виявляється рік, два, три, чотири, п'ять... А тепер здається, що ще десять років так буде.

Усі п’ять років на колесах, постійно в дорозі. Подушки, ковдри – все в машині. Де став – там і спиш. Квартири немає, нічого немає. Машина – рідний дім.

Заради Бога, дайте нам повернутися в Піски

Це все нерви. Око взагалі не показує, не бачу нічого. Стрес і все це переживання. А їдеш по дорозі, такі бомбування, що не знаєш, куди тікати. Машини всі згорілі, все згоріло. І куди їхати? А їхати-то треба. Бомбануть, а що робити? Виходу немає жодного. Спасибі, що тут живемо.

slide1
slide2
slide3
slide4
slide5
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій