Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга В'ячеславівна Касьян

"Пролунав вибух, і потяг зійшов з рейок"

переглядів: 55

До війни у мене було дуже гарне життя. У мене чудова професія - фармацевт, є житло. 

Коли розпочалася повномасштабна війна, не вірилось: усе відбувалось, як уві сні. Були обстріли, але вони не здавалися страшними. Ми ще сходили до крамниці і в аптеку. Була настільки велика організованість людей. Коли ми йшли з аптеки, бачили як летить військовий літак, чули як обстрілюють Гостомельський аеропорт. Були вражені і налякані, але до кінця все одно не вірилось, що таке може бути в наш час. 

Від початку війни ми залишалися вдома в надії на краще. Моєму молодшому сину було на той час 11 років. Ми чекали, але вже не було ні світла, ні води, були обстріли. Бачили як летять снаряди, і не знали, куди вони впадуть. 

Нам казали, що росіяни дають зелений коридор, але це були тільки розмови. Тільки ми вирушали, починались обстріли, і нам доводилося повертатися додому. Пару разів пускали електрички, комусь вдалося виїхати. Одного разу ми зібрались і пішли на вокзал. Дуже вдячні нашому меру Маркушину і голові інвестиційної ради Карплюку за те, що організували евакуацію містян потягами. На вокзалі вони розподілили людей з маленькими дітками в один бік, з дорослими - в інший, літніх людей - окремо. Зробили коридори. Ми вже бачили, як до нас наближається потяг, і тут пролунав вибух! Цей потяг зійшов з рейок і рейки вибухнули.

У нас не було іншого варіанту, як виходити з Ірпеня пішки. Я сказала сину, що якщо повернемося додому, то взагалі не виберемося. Ми пішли пішки на міст, на виїзд з Ірпеня. Той міст уже був підірваний, була крижана вода по коліна - ось так ми переходили. Не знали, дійдемо чи ні.

Найважче для нас те, що ми настільки були налякані, що виїхали з дитиною за кордон. Тут ми переконались, що краще нашої землі нічого немає. Ми попереду всього світу на три-п'ять кроків, не менше. Відпочивати за кордоном чудово, але наша медицина і освіта найкращі. Українські продукти - найсмачніші. 

Мене шокували рідні, які живуть у росії. Ми припинили спілкуватись. 

Наш будинок трохи постраждав. Буде важко, але любов до своєї землі тільки зростає. Величезна подяка тим, хто нас захищає, дає прокидатися щоранку. Раніше я розмовляла російською мовою, але більше спілкуватися нею не хочу. 

Є надія, що війна закінчиться дуже скоро. Я дуже хочу, щоб мій молодший син закінчив школу і щоб Україна повернулась до мирного життя. А мої хлопці у випадку потреби будуть її захищати.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Ірпінь 2022 Текст Історії мирних жінки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари діти перший день війни їжа Біженці
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій