Семенченко Анна, 16 років, КЗ «Долинський ЗЗСО I – III ст. Святогірської МР»

Війна – це завжди біль, страждання, гіркота, людські життя. У кожного з нас є свій день, коли війна почалась особисто для нього. А коли вона розпочалась для мене?

Пригадаю, це сталося у 2014 році, коли вперше над моїм селом, у небі я побачила гелікоптери, почула рев моторів танків і БТРів.

У мене тоді в голові пролунала думка, що ось вона, війна.

На той час мені було всього дев’ять років, але я вже знала і зрозуміла з розповідей батьків, з книжок, з історії, що таке війна. Наприклад, із вірша Ліни Костенко «Правда» пізніше я дізналась про наслідки, а з роману «Війна і мир» – про саму війну.

Додам ще один приклад – Друга світова війна, яка розпочалася в 1939 році. Наслідки були глобальними, більше п’ятдесяти п’яти мільйонів загиблих, було зруйновано десятки тисяч міст та сіл.

Про наслідки сьогоднішньої війни людство дізнається пізніше, але я вважаю, що вони будуть вражаючими.

Через такі події минулого і сучасного мир для людей зараз значить дуже багато і для мене також.

Мир на землі означає жити повним життям, працювати, ростити дітей і не боятися за своє життя та життя рідних і близьких.

Отже, війна – це ворог, нелюд, звір, убивця. І хочеться звернутися до усього світу з такими словами з відомої пісні: «Убийте війну, прокляніть війну, люди Землі!»