Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Інна

«Довелося все покинути і починати все заново»

переглядів: 755

Все, що залишилося в Донецьку, те залишилося в Донецьку. Так говорить Інна, намагаючись не жалкувати про те, що її попереднього життя зараз не існує. Виїхавши до Києва з родиною, довелося змінити роботу та пристосуватися до нових обставин. 

Війна – це новий досвід та зміна життя. Ще це дуже страшно. Бойові дії, дякуючи Богу, бачити не довелося. Я бачила обстріл гелікоптера над Донецьком. Була тоді на роботі в центрі міста, почула постріли. Ми бачили, що літає гелікоптер і в нього стріляють. Це був перший досвід почутої стрільби. Як так можна в центрі міста? Це було в травні, мабуть...

Я вмовляла мати вивезти дочку. Вона не розуміла, чому, нащо, потім прийшла й  сказала, що ми їдемо. Мати забрала її з музичної школи, вони йшли вулицею Артема. Тротуаром їхав на великій швидкості джип, повний військовими зі зброєю, і мамі було дуже страшно за мою дочку.

Я відіслала мати з дитиною до родичів. Потім через місяць, це було літо, поїхала у відпустку. Ніхто не знав, на скільки це. Всі думали, що ми повернемося через місяць-два. Я поїхала у відпустку до Києва, бо в мене там навчався перший син.

Деякий час ми жили у друзів, потім зняли квартиру. Без нічого поїхали. Я взяла із собою тільки ноутбук із важливих речей, музичні інструменти. Нічого не взяли з собою.

Тут трапилося нам кілька добрих людей, мені допомогли зняти квартиру. Перший ріелтор квартири, яку ми знімали, не взяла з мене гроші. Потім трапилося багато людей, які надали нам одяг, необхідні речі. Це було дуже зворушливо. Зараз плачу, коли це згадую. Все якось влаштувалося. Все, що залишилося в Донецьку, те залишилося в Донецьку.

Потім, коли я виїжджала, ми чули постріли у військовій частині. Це теж було дуже страшно, ми не знали, зможемо ми виїхати, чи ні. Я ще виїжджала в червні, ще не було таких страшних дій, а потім, коли чоловік там залишився, я дуже за нього переживала.

Довелося все покинути і починати все заново, з’явилося розуміння, що ті речі, які накопичувалися роками, не так і важливі, що можна від усього відректися, набути це знову. Не це важливо, не речі, не квартири з машинами, а важливо те, що діти в безпеці, мають можливість навчатися і далі жити спокійно. Це  важливо. А матеріальні блага, які ми вважали дуже важливими, всі втратились. Дуже змінилися цінності порівняно з тим, що було в Донецьку. Навчилася не накопичувати речі. Більше турбуватися про близьких і про їхні думки та погляди, про їхній моральний стан. Добрі зміни, я думаю.

Але там є житло, а тут ми викладаємо дуже багато грошей, щоб його винаймати. Це дуже важко, але морально в Києві легше. Може, це якийсь шрам залишився. Морально не дуже хочеться туди повертатися.

Я ще не сказала за виїзд мого чоловіка. Він виїхав через місяць після мене, він не знав, може він взагалі виїхати чи ні, бо потяги мали стати і не було білетів. Потім якось з’явився потяг, білети, і він за декілька годин оформив довідку для тварини, взяв в одну руку клітку з твариною, в другу – невелику сумку з документами, які залишалися вдома, і все. Отак він поїхав і більше ми не поверталися. Ні разу не були в Донецьку.

У клітці була наша кішка, їй тоді був лише рік, а зараз вона вже така велика пані, живе з нами. Вона залишалася місяць з чоловіком. Коли були обстріли, вона так шугалася і пряталася під нього. Вона спала з ним, підносила йому сухарі, кормила його. Це член родини. Як можна було залишити?

Зараз я займаюся не тим, чим в Донецьку. Довелося щось шукати, бо роботи в Києві не було. Це було дуже складно. Чоловік досі не може знайти доброї роботи, щоб був гарний дохід. Перебивається. Це важко.

Дуже хочу, щоб закінчилася війна, країна стала вільною й можна було повертатися. Щоб закінчилася ця ситуація з пандемією, можна було їздити по світу. Може ще знайти якусь нову роботу, знайти десь своє місце, де можна залишитися жити на старість.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2015 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення житло робота внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій