Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Оксана Бердник

«На батьківщині – порожні вулиці й повна тиша, не беручи до уваги звуків від вибухів снарядів»

переглядів: 727

Після закінчення 9 класів у своєму рідному місті я поступила в індустріальний технікум. Але після закінчення першого курсу за відомою всім причиною змушена була виїхати з дому. На Донбасі почалася війна!

Ще до останнього сподівалася продовжити навчання в рідному місті. Але вересень 2014 наближався до завершення, а навчальний рік так і не розпочався. Мені потрібна впевненість у моєму завтрашньому дні, і це стало причиною, щоб виїхати.

Насамперед батьки стали телефонувати всім родичам, хто працює в сфері освіти. Вони дуже сподівалися, що я зможу продовжити навчання у Львові (моя мама – викладач української мови, родом зі Львова). Але тут був ліміт бюджетних місць, і більше студентів вони взяти не могли, хіба що на комерційній основі. Але мої батьки багато місяців не отримували жодних виплат, а грошовий запас закінчувався, тому платне навчання ми дозволити собі не могли.

І все ж я вступила до Черкаського державного бізнес-коледжу. На факультеті «Інформаційні системи й технології» я опановую спеціальність «Розробка програмного забезпечення».

У Черкасах я залишилася без рідних – батьки змушені були поїхати додому. Адаптація до нового міста й до нового життя проходила нелегко. Тут люди живуть своїм життям, і це незвично бачити після ситуації на батьківщині, де порожні вулиці й панує повна тиша, не беручи до уваги звуків від вибухів снарядів. Але батьки повернулися до Львова, тому що залишатися вдома вже не було можливим: почалися серйозні обстріли міста.

Ви знаєте, у Черкасах практично всі розмовляють суржиком. Особливого здивування в людей від того, що я з Донбасу й розмовляю українською мовою, не було. І я впевнена, що не мовне питання було причиною війни на Донбасі.

Рано чи пізно ми повернемося додому. Війна не може тривати вічно. Я вірю в майбутнє своєї країни, що все налагодиться.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2015 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд обстріли житло внутрішньо переміщені особи обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій