Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ніна Антонівна Головченко

«Прибігає до мене онук і показує, як потрібно ховатися. Можу я це забути?»

переглядів: 646

Розбиті будинки, покалічені долі... У Новолуганському війна змінила життя багатьох людей. Ніна Головченко чекає на мир у рідному селищі вже сім років.

Перший день війни ми були в будинку. Селище обстрілювали так, що ми падали на підлогу й не знали, що робити. А потім за останню ганчірку хапалися й бігли в підвал. Спускалися з п’ятого поверху в підвал під нашим будинком, сиділи там. Так ми зустрічали перший день війни.

Прибігає до мене онук і показує, як потрібно ховатися, падати на підлогу та в якому місці руки, і як вуха закривати руками. Можу я це забути?

Постраждали перші та другі поверхи, переважно вікна, вхідні двері під’їзду. А так сам будинок – ні. Ось у нас сусід живе поруч, у другому під’їзді, у нього в приватному секторі розбитий будинок повністю. Тепер він живе в нашому будинку, знімає квартиру. Сам інвалід, на візку, дружина була теж хвора, померла.

11 років тому в мене помер син. Він жив у Горлівці. І коли він помер, ми вирішили його поховати тут. І ось чотири роки ми туди не ходимо. Два кілометри до кладовища, але навколо нашого селища перериті канави, там ходили танки й зараз через день обстріли.

Завдяки тому, що в нашому маленькому селищі є невеликі магазинчики, своя пекарня маленька, є доступ до їжі. Ми можемо, недалеко відходити, щоб щось купити. Ми живемо дуже-дуже-дуже скромно. Ми живемо в цьому селищі 45 років. Інколи проходиш повз ларьок... Мене знають усі, тому що я працювала вихователем у дитячому саду. Кажуть: «Ніно Антонівно, візьміть». Я кажу: «Дівчата, я не можу». Мені навіть було якось соромно брати в борг.

Ми гуманітарну допомогу отримували, нам допомагав Рінат Ахметов, спасибі йому. Дай Бог йому здоров’я. Переважно, це була продуктова допомога. І нам із чоловіком (він пенсіонер, я пенсіонерка) давали кожному допомогу. Не так, що одну на двох, а кожному давали продуктові набори. Нам вистачало. Просто радієш, що в нас є такі люди.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новолуганське 2014 2021 Аудіо Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти 2014 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я харчування дітей житло непродовольчі товари літні люди (60+) малозабезпечені діти перший день війни їжа 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій