Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Таїсія

«Половина друзів, із якими в школі вчилися, загинули»

переглядів: 659

Ховалася в підвалі з грудними дітьми, втратила друзів і мало не залишилася без будинку. Так Таїсія з Мар’їнки прожила найстрашніші роки війни. І хоча обстріли злегка стихли, легше не стало.

Для мене війна почалася, напевно, ще в травні 2014 року. Я бачила, як поранених хлопців везли з аеропорту, вибухи в самому Донецьку, а потім вибухи вже в Мар’їнці.

У той день, коли обстріляли Мар’їнку, я прилетіла додому пішки з Донецька, переживаючи за свою дитину й батьків.

Складно відповісти на питання, що стало початком війни. Я не бачила нічого подібного раніше, не очікувала такого ефекту. Я зрозуміла, що все змінилося тієї миті, коли пів міста стало руйнуватися. Люди почали втрачати близьких, житло. І ми у 2015 році встигли випробувати на собі відгомони бойових дій, коли ховалися в підвалах з дітьми – двома немовлятами та старшенькою.

Багато чого відбувалося. Це було дуже важко. Страх не тільки за себе, а за те, щоб у дітей не влучило, щоб їм не покалічило майбутнє. Коли все близько вибухає, ти прикриваєш собою дітей. Дуже важко це витримувати емоційно, щоб діти не злякалися.

Бачили ми, звичайно, і страшне. Сусідку в крові, коли в неї все посічене було осколками. Молодих хлопців, які загинули в Донецьку. Половина друзів, із якими в школі вчилися, теж загинули. Я бачила фото поховання хлопців, навіть своїх однокласників. Прикро, що їх більше не побачу.

Влучання снарядів до нас у будинок були. Довго я боролася за ремонт, бігала по інстанціях, домагалася, щоб відновили єдине, що є – дах. Усе відновлюємо поступово, але не вистачає грошей. Я стою на біржі праці, роботи немає. Дитячих не платять поки.

Мене підтримують мої рідні – мама і брат. Загалом, і я його підтримую, як і він мене. Усі поруч. Але я зрозуміла, що багато навколо зрадників. Життя швидко показує людей у біді.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 2015 Текст Історії мирних жінки діти 2014 2015 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення санітарія і гігієна сім'ї з двома і більше дітьми
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій