Ми живемо в Краматорську. Спокійно жилося, нічого поганого не віщувало. Жили, працювали, дитина вчилася в школі. Спочатку люди нічого про це не знали. Війна й війна.

Війна – це коли ти бачиш її на власні очі. А коли це відбувається десь далеко, здається, що вона тебе не стосується.

У Краматорську спочатку з'явилися люди у формі, якісь блокпости незрозумілі. Увечері на вулицю неможливо було вийти, заборонили. Це почалося у квітні або травні 2014 року. Спочатку почалося у Слов'янську. Це недалеко від нас, кілька кілометрів, а потім і в Краматорську.

Після того, що сталося із сином, ти живеш у постійному страху

У місті не стало води абсолютно, тому що десь розбомбили водопровід, який постачав воду до міста. Воду привозили на машинах. Потрібно було годинами вистоювати, щоб її набрати. 

У 2014-му, був червень або липень, почалися обстріли. Але теж ми їх чуємо, але не бачимо. Що це падає? Бомби якісь або що? Люди ніколи не стикалися з війною, усе це їм незнайоме. Потім був обстріл – і вже кілька будинків у нас постраждало. Снаряди влучили в житлові будинки. Не поряд з нами, але про це – місто невелике – про це відразу всі дізналися.

Після того, що сталося із сином, ти живеш у постійному страху

Дітей почали відправляти в дитячі табори. Ми свого сина теж відправили на час, думали, може, усе це затихне. Але це затягнулося надовго. 

У 2015 році, 10 лютого був звичайний день. У школі оголосили карантин через грип. Вадик зателефонував своїм однокласникам – і вирішили вони вийти погуляти. Було це приблизно опівдні.

Після того, що сталося із сином, ти живеш у постійному страху

Діти вийшли і раптом усі жителі міста і ми, звичайно, почули страшний звук, невимовний. Ти не бачиш, що це летить і що взагалі відбувається. Мобільний зв'язок перервався. Синові дотелефонуватися не можемо.

Після того, що сталося із сином, ти живеш у постійному страху

Ми живемо в багатоповерхівці. Недалеко знаходиться аеродром. З вікна виглядаєш – нічого такого не бачимо. Просто чуємо звуки страшні, сильні.

Коли зв'язок відновився, знову телефонуємо синові, а відповідає інший голос. Кажуть: «Ваш син поранений». Спочатку ми подумали, що це розіграш. Я не могла зрозуміти, взагалі, як таке може статися. Потім кажу: «Куди бігти?». Вони кажуть: до такого-то будинку, там зараз швидка приїде.

Виявилося, коли діти втрьох гуляли, поруч пролітали снаряди. Двох хлопчиків поранило, мого сина і ще одного хлопчика. А третього пронесло. Приїхала швидка, привезли в лікарню.

Після того, що сталося із сином, ти живеш у постійному страху

Відразу оперували.

Син потім розповідав, що вони почули страшні звуки і сильно злякалися. Почали бігти. Бігли до найближчого будинку, де хлопчик Артем жив. Діти були в такому страху, що вони взагалі не розуміли, що з ними відбувається.

Владик мені потім каже, що думки такі промайнули в голові, що мама з татом буду лаяти. «Потім, – каже, – подумав, може, я помер і щось таке відбувається, що я не розумію».

ККоли вони забігли в під'їзд, відчув, що нога якась гаряча. Рукою до ноги доторкнувся, а вона вся в крові. Вони додому зайшли до цього хлопчика, там дідусь був і швидку допомогу викликав.

На той момент їм було по 13 років. У нашого сина наскрізне осколкове поранення правого стегна.

Після того, що сталося із сином, ти живеш у постійному страху

Поки лежали в лікарні, будь-який звук сильний, який на вулиці відбувався – машина проїхала, наприклад, або ще щось – Вадик постійно лякався, йому було страшно чути ці звуки. До нього приходив психолог.

Ми були шоковані. Тобі однаково, який в тебе вигляд, поїв ти чи не поїв, поспав ти чи не поспав. Просто хочеш перебувати поруч з дитиною. Потім усі ці операції. Дитина перебинтована.

Після того, що сталося із сином, ти живеш у постійному страху

Коли в лікарні лежали, думки всі були, щоб у дитини все було добре, щоб вона швидше видужала. Щоб операції усі пройшли успішно, щоб без наслідків.

З перших днів у лікарні Фонд Ріната Ахметова почав нам допомагати ліками. Ми не одні залишилися. Ліки всі дорогі були, і вони нам надали все необхідне й допомогу психолога.

Ще приходили звичайні люди до лікарні, сторонні. Приносили дитині то фрукти, то сік. Приходили провідувати однокласники й учителі.  Щодня хтось приходив – і дитина була в спілкуванні з дітьми.

Особливо після того, що сталося із сином, ти живеш у постійному страху. Кожен день до всіх звуків прислухаєшся. Пролетів вертоліт – ти вже дивишся, куди він полетів. Якийсь звук почув – вже в тебе настороженість. Ти постійно в тривозі живеш, і в тебе вдома зібрана сумка з документами, з усіма необхідними речами. Раптом сильний обстріл – ти розумієш, що тобі доведеться звідси тікати, рятувати життя дитини й усієї родини.

Начебто зараз спокійно в місті. Але впевненості в тому, що дійсно це буде так, немає. Дитина вже доросла, їй 17 років, але це забути неможливо.

Після того, що сталося із сином, ти живеш у постійному страху

До цього дня в нього виникає тривога.

Найстрашніше, що може статися в житті людини, це війна. Це біль близьких, втрата. Жити в постійному страху – ось що таке війна.

У сина порушення опорно-рухового апарату. Ми отримали інвалідність. Зараз перебуваємо знову на реабілітації в місті Києві, у санаторії «Жовтень».

Після того, що сталося із сином, ти живеш у постійному страху

Дитина проходить санаторно-курортне лікування. Сподіваємося, що стане краще. Тут спокійно, свіже повітря, діти відпочивають від усього. Навіть сама атмосфера знімає напругу.

Після того, що сталося із сином, ти живеш у постійному страху

Владик закінчив 11 класів, вступив до інституту МАУ на факультет психології. Ця професія йому подобається. Вважає, що в наш час професія психолога – це актуально, особливо в нашому регіоні. Багато сімей, дітей постраждалих.

З Владом працювали психологи, теж надані Фондом Ріната Ахметова. Вперше, коли він зустрівся з психологом, не міг зрозуміти, що він від нього хоче. Прийшов якийсь дядько.  Дитині 13 років було тоді. Потім зрозумів, що психолог – це людина, яка повинна вислухати тебе. І ось він почав з ним ділитися почуттями, відчуттями – йому стало легше.

Після того, що сталося із сином, ти живеш у постійному страху

Діти не завжди можуть батькам сказати те, що скажуть сторонній людині.

Коли його виписали з лікарні, лікарі запропонували нам займатися вдома. Але Владик каже: «Ма, ну чому я буду вдома? Я краще буду до школи ходити». Я кажу: «Раптом хтось штовхне, хіба мало, діти ж. Вони бігають усі. Не кожен знає, що в тебе поранення». «Ні-ні-ні, я буду ходити».

І з психологом теж порадилися. Каже: «Звичайно, краще, якщо дитина зможе перебувати в колі своїх однокласників, щоб не замикалася сама в собі. Удома він буде один. Учителі будуть до нього приходити займатися, але це зовсім не те».