Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Світлана Миколаївна Мартинова

«Підвальне життя тривало півтора місяці»

переглядів: 116

До війни ми з чоловіком жили в Харківській області. Чоловік працював. Я доглядала безпритульних тварин. 

Вранці 24 лютого я почула крізь сон звуки, які мені здалися схожими на салют. Подумала, що в когось свято. Встала, підійшла до вікна і побачила зарево. Зрозуміла, що це були вибухи. Ввечері ми спустили в підвал котів і собак, та й самі перейшли туди. Підвальне життя тривало півтора місяця, а потім зателефонував товариш зі Львова і запросив нас до себе. Ми забрали тварин, трохи речей, і поїхали. Деякий час пожили в нього, а потім переїхали до доньки в Запоріжжя. 

Складно було покидати домівку. Ми не знали, повернемося чи ні. 

Після того я жодного разу не була вдома. А чоловік їздив по роботі, побув трохи і знову приїхав у Запоріжжя. У нас вдома все на електриці, а її деякий час не було через влучання у підстанцію. Поки що не наважуємося повертатися. Хоча знайомі з маленькими дітьми не виїжджали - якось живуть там. Сестри також живуть в Харківській області. 

У мене цукровий діабет. Ліків залишалося мало, ще коли ми були вдома. Зверталися до лікарів і волонтерів, але вони сказали, що в них немає необхідних медикаментів. Чоловік пішки ходив у місто, щоб знайти мені ліки. А потім підірвали міст, і він більше не міг цього зробити. Невдовзі ми виїхали до Львова. Там волонтери дали мені глюкометр, інсулін і ліки. В Запоріжжі я звернулася до сімейного лікаря – тепер отримую препарати, хоча й не безкоштовно, але дешевше, ніж вони коштують в аптеці.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харківська область 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло внутрішньо переміщені особи перший день війни розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій