Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Маленкова

«Перший рік у Києві я просто плакала»

переглядів: 818

На початку 2013 року моєму старшому синові запропонували хорошу й перспективну роботу в Москві. А через півроку в Київ переїхав молодший, будучи ще студентом Донецького національного технічного університету. Із чоловіком ми зайшли в порожню дитячу кімнату, сіли на ліжку й засумували. І тоді чоловік сказав, що треба переїжджати до Києва. Я погодилася.

Перший рік у Києві я просто плакала

Думала, процес затягнеться років на півтора. Адже у нас в Донецьку був бізнес, офіси, нерухомість. Поки з усім розберешся, поки продаси...

Скажу одне – бійтеся своїх бажань, вони мають властивість збуватися й причому в невідповідний момент. Через війну, що почалася, їхати довелося раніше запланованого терміну.

Коли на Майдані побили студентів, у Донецьку пройшов перший мітинг у їх підтримку. Я виступила перед людьми, висловила свою позицію. Мене запитують, чи було страшно? Мені весь час було страшно. І цей страх межував із куражем. Я з чоловіком ночами клеїла листівки із запрошенням на проукраїнські мітинги.

У травні почалося полювання на учасників Євромайдану. Спасибі людині з «того» боку, досі не можу назвати його імені, що просигналізував. Він сказав, що я в «списках», і у мене є доба, щоб залишити Донецьк.

Буквально через дві години я з чоловіком виїхала з міста. Ми навіть побоялися їхати на своїй машині, а вирушили поїздом. Викликали таксі до сусіднього будинку. Усю дорогу до Покровська оглядалася, була впевнена, що буде погоня. А коли побачили українські прапори – полегшено зітхнули. Відтоді я в Донецьку не була.

Ми поїхали у відпустку на Західну Україну. Вирішили, що поживемо до вересня. Були впевнені, що до початку осені все налагодиться, і ми повернемося до Донецька. Але після Іловайська стало зрозуміло, що в Києві ми надовго. І треба тут налагоджувати своє життя. Всією сім’єю ми можемо зустрічатися тільки двічі на рік на нейтральній території.

Перший рік у Києві я просто плакала. Стабільно раз на тиждень.

У 2015-му почала сильно хворіти. Дуже підкосила вірусна пневмонія у важкій формі. До цього я 20 років не хворіла. Організм настільки ослаб через хвилювання, що болячки почали чіплятися одна за одною.

Довелося вдатися тоді і до допомоги психолога. У мене вистачило мізків (у свій час дуже ретельно розбиралася в психології бізнесу) зрозуміти, що мене накрила депресія, і вистачило мужності звернутися до фахівця.

Перший рік у Києві я просто плакала

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд психологічні травми здоров'я
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій