Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Владислав Лисак

«Переломною для мене стала поїздка до тітки улітку 2014 року»

переглядів: 303

Лисак Владислав, 15 років,

Біловодський ліцей № 1, м.Біловодськ

Есе «Один день»

Людина живе на планеті Земля вже не одне століття, протягом цього часу змінилось безліч поколінь. І яка ж велика прірва виникає між очевидцями якихось певних подій і людьми, що потім про них читають у підручниках чи з інших джерел інформації?!

Я впевнений, що Ви, мій читачу, уже не раз у цьому переконувались, тому обмежусь лише одним прикладом. Згадайте Миколу ІІ, останнього повноцінного імператора Російської імперії. Ця людина, безумовно, викликає у багатьох жалість, у тому числі через розстріл усієї його родини, але якщо ж ви прочитаєте твори письменників-очевидців революцій та інших подій, які стались під час його правління, то, запевняю Вас, це змусить задуматись. Таким, наприклад, є вірш Костянтина Бальмонта «Николаю Последнему».

Подібний характер мають події, що відбуваються на Сході нашої країни. Чи замислювались Ви над питанням: «Як до них будуть ставитись у майбутньому?» Саме тому, щоб наступним поколінням було легше зрозуміти, як війна відобразилась на країнах-учасницях та на житті народу, слід закарбувати наші думки та почуття на листах паперу.

Хотілося б почати з того, що мені не довелось побачити самі бойові дії, але ж і засмучуватись через це було б справжнім божевіллям, тому розповім, як є.

Я народився у місті Луганську, де і проживав до 2014 року. Мої батьки - чудові люди: мати була працівницею банку, батько – бригадиром. Але все змінилось…

Переломною для мене стала поїздка до тітки улітку того ж року. Тоді я й гадки не мав, що зворотнього шляху, принаймні на декілька років, не буде. Очевидно, що тоді я зовсім не розумів цього, не знав про події, які трапились у місті, бо був зовсім дитиною, учнем, що закінчив другий клас.

Мати довго приховували від мене реалії, розуміючи, що вони можуть уплинути на мою психіку не найкращим чином. І зараз я дуже вдячний їй за це. Але ж і вічно так тривати не могло.

Так, спочатку я дізнався про те, що не повернусь до міста, до рідної гімназії №42, а піду в школу у селищі, Біловодську. Уже пізніше я довідався причину цього і зрозумів, як поступово змінюється моє життя.

Мені, як дитині, було легко адаптуватись до зміни середовища, хоча все одно в голові мелькали образи рідних та близьких, що залишились у місті. Набагато важче було батькам: переїзд створив нові фінансові труднощі, проблеми з працевлаштуванням, із новим колективом, одним словом, треба було починати все спочатку.

Звичайно, з часом ці питання вирішились, але не можна сказати, що вони пройшли безслідно, не вплинули на характер, світосприйняття.

Відтоді мені довелось декілька разів побувати у місті, перейти через КПП у Станиці Луганській, побачити наслідки війни: зруйновані будинки, вибоїни від снарядів. І кожного разу цей перехід був для мене ніби мостом у інше життя (думаю, не слід пояснювати, чому).

Тож думки про мир, його досягнення, питання повернення на батьківщину просто не могли не виникати в мене в голові. Так я дійшов висновку, що, звичайно, людству не вдасться дійти до утопії, про яку писав Ф. Достоєвський у своєму творі «Сон смешного человека», але шлях до словесного вирішення конфліктів, замість використання зброї, - одне з головних завдань, досягнення якого зробить майбутнє світлим та привітним не тільки для нас з вами, а й для людства в цілому.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Луганськ 2014 Текст Історії мирних діти переїзд безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій