Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Микола Петрович

«Пенсіонери навіть не ховалися під час обстрілів – звикли до прильотів»

переглядів: 541

Він добре пам’ятає перші танки і БТРи, які влітку 2014-го зупинилися біля рідного селища. Знає, що не можна ходити стежками, щоб не напоротися на міну, і може відрізнити залпи за звуком. За свої півстоліття Микола звик до розміреного життя, проте довелося рішуче змінити місце прописки.

До початку воєнних дій я із сім’єю жив у селищі, де народився й виріс. У нас було спокійне, розмірене життя, працювали, часто їздили в Донецьк, на футбол на «Донбас Арену», просто прогулятися. Це було красиве місто з просторими парками та проспектами, затишними кафе. Наше селище теж було облаштованим, люди працювали на підприємствах «Метінвесту», у кар’єрах або в сільському господарстві.

На початку червня заїхала воєнна техніка: БТРи, танки. Вони зупинилися в кількох кілометрах від Новотроїцького, де зараз проходить лінія розмежування, стоїть блокпост. Потім полетіли снаряди.

Ми обговорювали із сусідами, кому і що пошкодило під час обстрілів, але продовжували ходити на роботу. Працювали магазини й банкомати.

Люди почали масово виїжджати. Одразу виїхали сім’ї з дітьми, молодь. А пенсіонери навіть не ховалися під час обстрілів – звикли до прильотів. Уже за звуком снаряда знали, що летить і куди. Навіть діти знають, які бувають види снарядів. Пам’ятаю обстріли з «Градів», пам’ятаю два найсильніших обстріли мирних жителів у жовтні 2014 року і січні 2015-го.

На церковні свята та дні оголошення перемир’я обстріли посилювалися. А взагалі, наше селище було центром перельотів. Так що снаряди могли й не долетіти, і перелетіти, дивлячись яка сторона стріляла. А одного разу на міні підірвався комбайн під час збирання врожаю.

Не можна ходити на роботу стежками, усе заміновано, можуть вполювати снайпери. Такі випадки бували. Хотілося б забути все, що бачив і пережив.

Ми виїхали та все залишили, але це неважливо, головне – усі живі. Щастя – сім’я поруч, а найцінніше – людське життя.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Новотроїцьке 2014 Текст Історії мирних чоловіки переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій