Пелогії Макатер зі села Ягідне було 88 років. На початку березня 2022-го російські окупанти примусили її йти до шкільного підвалу. Там тримали в полоні 367 людей.

Пелогія через нестачу кисню почала марити, а потім – тихо померла

У підвалі було тісно, бракувало свіжого повітря. Від нестерпних умов полону в Ягідному померли 10 людей. Їхні прізвища записали на стіні підвалу. Серед них було і прізвище Пелогії.

Їй із кожним днем у підвалі ставало дедалі гірше – боліло серце. За словами сусідів, за кілька днів до смерті Пелогія через нестачу кисню почала марити, казала, що хоче когось підпалити. А потім – тихо померла. Це сталося 13 березня.

Пелогія Макатер була родом із Білорусі. Кілька років прожила на Уралі (РФ), де працювала разом з чоловіком. У селі Ягідне на Чернігівщині подружжя оселилося в 1961-му. Збудували дім, виростили чотирьох дітей.

Пелогія працювала на місцевому сільськогосподарському підприємстві, де вирощували ягоди і фрукти. Обробляла рослини на полі, садила та збирала полуницю, яблука.

У 2004 році помер її чоловік, діти роз’їхалися. Пелогія залишилася в Ягідному сама. Вона вірила в Бога й часто ходила до церкви.

«Мама була спокійною, доброю, ласкавою. Ніколи нікому слова поганого не сказала…», – сказав про загиблу її син Василь.

У Пелогії Макатер залишилося двоє дітей та онуки.

Історія з instagram каналу Victims of russia.