«Державна служба якості освіти України та управління Державної служби якості освіти у Київській області діляться історіями вчителів закладів освіти, які в непростих обставинах надихають дітей продовжувати навчання»

Валентина Паришкура

Посада учителька інформатики Опорного закладу освіти «Миронівський академічний ліцей №3 Миронівської міської ради Київської області».

Пандемія, війна змусили нас переосмислити нові підходи до навчання

«Формула мого успіху – це чітка мета. Мета, що надихає. Надихає навчатися і навчити, творити, пізнавати. Це мета, яка має мотивацію. Бо успіх – це, насамперед, самоорганізація і самовдосконалення. Досягати успіху – це не означає спіймати удачу за хвіст, це, перш за все, цілеспрямована, невтомна праця над собою і, що не менш важливо, віра у свої учнів.

Як же зацікавити, спонукати учнів до творчого навчання у сучасних реаліях? Я, як вчитель інформатики, пропоную на своїх уроках практичні завдання творчого характеру, щоб зацікавити дітей і показати практичне застосування своїх умінь.

Виклики останніх років поставили перед освітою ряд завдань. Пандемія, війна змусили нас переосмислити нові підходи до навчання.

У своїй роботі використовую електронні освітні ресурси («Навчання без меж», «Цікава наука», «Школа_інфо», «Pyton», «Оптіма») та низку цікавих Інтернет ресурсів, які допомагають ефективно підтримати навчання, додають цікавої інформації («Всеукраїнська школа онлайн», «Портал розвитку дитини», Науковий дитячий канал «Цікава наука» та інші). До кожного завдання пропоную кілька варіантів вирішення, спрямованих на розвиток критичного мислення та креативності. Наприклад, при проведенні при проведенні уроку на тему: «Антивірусні програми» використовую такий метод розвитку критичного мислення як «Сократівський діалог». Даний метод розвиває навички правильно ставити запитання, доходити до суті явища. Урок можна провести у формі «круглого столу». Заздалегідь, я даю завдання учням підготувати інформацію про певні види антивірусу, а безпосередньо на уроці обговорюємо інформацію, робимо висновки.

Моя формула успіху далеко не досконала! Але намагаюся використовувати найкращі наробки сучасності та дивитися на світ очима дитини!»