Менше 5 кілометрів залишається військам рф до околиць невеличкого українського шахтарського містечка Мирноград, – це Покровський напрямок у зведеннях Генштабу ЗСУ. До самого Покровська від Мирнограда, – трохи більше двох кілометрів напряму. Містечко потерпає і від бомбових та артилерійських обстрілів, і віднедавна, – від атак FPV-дронів.

"Донбас. Реалії" (проєкт Радіо Свобода) побував у місті, що опинилося на шляху наступу агресора, та дізнався про настрої людей там.

У квартирі на першому поверсі нас зустрічає Валентина Миколаївна. «Оце бачите, яке в нас життя, – бехкають! Надумала звідси виїжджати, бо ж родичі наполягають: «Бабусечко! Ти нам іще жива потрібна!» А що далі буде, не знаю, зайчику!» – зітхає жінка.

Кіт Маркіз лишається у Мирнограді

Кіт Маркіз лишається у Мирнограді

Затим потихеньку, спираючись на паличку, вона виходить з під’їзду і починає кликати свого кота Маркіза, щоб забрати з собою.

Чорний мирноградський Маркіз лякається сторонніх людей. Тому відходимо подалі і чекаємо.

На жаль, чотири спроби Валентини Миколаївни були невдалими: ніби щось передчуваючи, кіт спочатку давався їй у руки, а потім тікав. Урешті жінка ухвалює болісне рішення лишити Маркіза у Мирнограді. Тепер за ним доглядатиме син Валентини Миколаївни – він евакуюватися поки відмовився.

«Лишайся тут, красунчику! Це ж мій котик! Він же без мене взагалі пропаде!» – плаче під під’їздом жителька Мирнограда. А коли починає витирати сльози, – видно, як сильно, до крові, Маркіз подряпав їй руки.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.