43-річний Артем Дацишин отримав поранення 26 лютого 2022 року під час обстрілів російськими військовими Києва.

Отримав поранення під час обстрілів російських військових

Артем був артистом балету Національної опери України. Народився в Херсоні. У 1997 році закінчив Київське державне хореографічне училище, у 2004-му – Київський національний університет культури і мистецтв, балетмейстерське відділення. У 1996 році брав участь в Міжнародному конкурсі Сержа Лифаря, здобув третю премію. Наступного року став учасником балетної трупи Національної опери. Через рік завоював срібну медаль на міжнародному конкурсі імені Рудольфа Нурієва.

У Національній опері Артем виконував головні партії у балетах «Лебедине озеро», «Лускунчик», «Спляча красуня», «Жізель», «Баядерка» «Ромео і Джульєтта». З гастролями виступав у Японії, Канаді США, Німеччині, Австрії, Швейцарії, Італії, Іспанії, Франції, Португалії та Лівані. Його майстерність високо оцінювали за академічну виразність танцю, вміння передати характер персонажа і романтичну піднесеність. Колеги з захопленням називають його талановитим артистом, який станцював увесь класичний репертуар.

Після початку повномасштабної війни Артем залишався в Києві. 26 лютого 2022 року близько 20:30 на вулиці Іскрівській, 9 він отримав поранення під час обстрілів російських військових, які відібрали його життя.

«Загинув наш колега, прекрасний артист, багаторічний соліст балетної трупи театру і чудова людина», – сказав головний режисер Національної опери Анатолій Солов’яненко.

У Артема Дацишина залишилася сестра.

Історія з instagram каналу Victims of russia.