Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Павло і Станіслав Дергачови

«Батько втік до залізниці і до ранку сидів у великій трубі»

переглядів: 1021

Дергачов Павло Михайлович, 87 років:

Батько втік до залізниці і до ранку сидів у великій трубі

Одна дівчинка питала, хто будував наш будинок. Я кажу: «Дві голови, чотири руки, чотири ноги, два тулуба – жінка і я. І все». А де взяли пілястри, вироблені вікна? Я: «Ну як? Думали-думали, та й придумали». І там до голочки все згоріло. Ні палички, ні залізяки не залишилося. Покрутило залізо. Туалет і той згорів. І все.

Батько втік до залізниці і до ранку сидів у великій трубі

Я був у дворі, почали стріляти. Я трошки терпів-терпів, а потім як загорілося все! Я почав тікати. Я не знаю, куди снаряд влучив. Там і паркан, і палісадник розбитий. Там живого немає нічого: будинок згорів, кури, голуби, порося, курчата, собака. Усе згоріло...

Ми поховали двох одразу – брата й невістку. Брат у 2015 році помер, жінку паралізувало. Його поховали, а потім і її. Вона його годувала, йому 90 років було. Почав страждати, зажурився – і все. Прийшов до мене, ще мій будинок цілий був. Тричі приходив до мене, мабуть, прощатися. Я його підбадьорював. А потім, кажуть, його вже немає. Помер.

Батько втік до залізниці і до ранку сидів у великій трубі

Якби не діти, я б уже лапки відкинув. Тільки на дітей уся надія. Їжу привозять, борщ, хамсу, оселедець. Тільки вони не дають мені здохнути. Ну нічого, що було – бачили, а що буде – побачимо.

Батько втік до залізниці і до ранку сидів у великій трубі

Син Дергачов Станіслав Павлович:

Батько втік до залізниці і до ранку сидів у великій трубі

Я з городу спостерігав, як свистять – і бабах, бабах у той район. І бачив, коли будинок загорівся. Це було ввечері. Куди бігти? Комендантська година. Тільки з шести до восьми пускали людей. І я не пішов. Вранці приїхав машиною, будинок уже догорав.

Батько вискочив із кухні і втік до залізниці. Там насип великий і труба наскрізна, і ось він там, у тій трубі, сидів. Уранці я приїхав до нього додому, він уже по двору ходив в одних трусах, чорний, замурзаний. І я його забрав до себе. Побув у мене кілька днів. Потім дядько помер, і тоді батько перебрався сюди, у цей двір.

Шкода того будинку, я народився в тому дворі. Шкода. Хороший двір був, чистенький, доглянутий. У мене є на руках акт, що згоріло все, знищено все. Але справа в тому, що і документи на будинок усі згоріли, немає нічого.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Верхньоторецьке 2016 Відео Історії мирних пенсіонери 2016 зруйновано або пошкоджено житло безпека та життєзабезпечення житло літні люди (60+)
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій