Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Віра

«Від вибухових хвиль у батька просто на зупинці розірвалося серце»

переглядів: 724

До війни Віра жила з родиною в Донецьку, і разом із чоловіком 10 років будувала власний будинок. Однак стати господинею в нових апартаментах не судилося. Війна забрала батька, звичний уклад життя й розколола сім’ю. Зараз жінка намагається робити все, що раніше відкладала.

Для мене війна стала крахом попереднього життя. Я втратила батька, і розпалася моя сім’я.

Батько не міг виїхати з Донецька, був прив’язаний до лікарні, де лікувався від онкології. У той день він сказав, що збирається їхати в лікарню, а буквально через годину зателефонувала свекруха й повідомила, що його не стало. Він вийшов на зупинку, були морози, і від сильних вибухових хвиль у батька просто на зупинці розірвалося серце. Це була перша, найстрашніша мить у цій війні. Друга – коли розпалася моя сім’я. Це дві найбільш знакові події, які залишили серйозний відбиток.

Я хотіла б забути абсолютно все, щоб цього не було взагалі. Хотіла б, щоб збувалися плани та мрії, які ми будували до війни, цілі, до яких ми йшли – я, мій чоловік, дитина. Я б хотіла, щоб цих семи років війни не було взагалі. Я категорично не хочу, щоб ці миттєвості пам’ятала моя дочка.

На самому початку ми відправили дочку сюди [в Тернопіль] на літо. Вона склала іспити, вступила до Донецького технічного ліцею, і ми вирішили, що літо вона проведе в бабусі, відпочине трішечки, усе закінчиться, і ми будемо жити далі. Ми були впевнені, що до кінця літа все закінчиться.

Коли в серпні 2014 року почала загострюватися обстановка, і мені стало страшно перебувати в Донецьку, я виїхала. Думала, ненадовго, але коли приїхала сюди, зрозуміла, що повертатися не будемо. Єдине, що я взяла із собою про всяк випадок, – документи. А обживатися, обзаводитися зимовими речами та збирати дитину до школи нам допомагали місцеві люди, тому що реально не було нічого.

Війна дуже змінила мої життєві цінності. Я думала, що попереду ще дуже багато днів, місяців, років, що можна планувати, відкладати. Можна не дуже хвилюватися за своє здоров’я, адже ти ще молодий. А коли розумієш, що «потім» може не настати, починаєш робити все по дрібниці покроково й одразу.

Наприклад, я не вмію плавати через страх, і раніше думала, що скоро навчуся, але розумію, що завтра можу взагалі не прокинутися, тому хочу зараз піти й навчитися плавати. Хочу зараз зробити те, що постійно відкладаю, думаючи, що в мене ще дуже багато часу.

Я зрозуміла, що в одну мить усе може обірватися, значить – тільки сьогодні й зараз. Є на сьогодні гроші, житло, їжа – слава Богу. Ви сьогодні живі-здорові – це взагалі чудово. У нас і дітей немає хвороб – чудово. Раніше гроші були для того, щоб купувати якісь красиві речі, а зараз ти розумієш, що гроші – це просто засіб існування, щоб тут і зараз було комфортно.

Зараз я себе відчуваю в більшій безпеці тут, ніж улітку 2014 року у своєму рідному будинку. І повертатися туди не планую, бо пам’ятаю своє місто процвітаючим і радісним. Зараз мені подобається місце, де я живу, почала планувати, як у цьому місті обживатися, обзавестися житлом. Тут почала вчитися в інституті дочка.

Найбільша моя мрія – своє житло. У Донецьку ми 10 років із чоловіком будували власний будинок, самі з нуля, вкладали всі заощадження. Планували, щоб усе нас влаштовувало: розташування, кімнати, квадратура. Думала, заїду й буду господинею у своєму будинку, а склалося інакше.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних жінки діти 2014 переїзд безпека та життєзабезпечення обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій