Донецька ОВА та Платформа пам'яті Меморіал згадують убитих росіянами жителів Донеччини.

12 березня 2022 року російська армія обстріляла багатоквартирний житловий будинок на проспекті Миру, 111 у Маріуполі. Здійнялася пожежа, яка повністю знищила будинок. В одній із квартир загинула 72-річна Марія Хижнякова.

Останки Марії знайшли знайомі родини

Пані Марія родом із міста Деражня Хмельницької області. Ще в дитинстві з батьками переїхала до Маріуполя. Там навчалася в індустріальному технікумі, здобула фах електромонтера. Працювала контролеркою на комбінаті «Азовсталь». Згодом вийшла на пенсію.

У 2021 році у Марії Хижнякової стався інсульт. Відтоді за нею доглядали сини та сусідка.

Із початком повномасштабного російського вторгнення в Україну родина Марії не змогла виїхати. 2 березня 2022 загинув її старший син, Олександр. Молодший, Сергій, навідував матір до 9 березня – допоки до його району не дісталися ворожі танки.

Син втратив із мамою зв’язок та не міг виходити за межі 23-го мікрорайону, де мешкав, оскільки довкола точилися активні бої, а російські військові розстрілювали навіть тих, хто просто йшов по воду.

Через кілька днів Сергію із сімʼєю вдалося евакуюватися з міста. Про смерть матері він дізнався, коли вибрався з тимчасово окупованої російськими військами території. Згодом останки Марії знайшли знайомі родини.

«Мама була соціально дуже активною. Допомагала багатьом знайомим та рідним, які цього потребували – особливо маломобільним людям. Підтримувала їх. Була доброю і турботливою», – сказав син загиблої, Сергій Сабадаш.
У Марії Хижнякової залишився син із сімʼєю.

Історія з instagram каналу Victims of russia.