Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
переглядів: 714
Ірина
вік: 28
«Вони бігли від війни, а війна їх наздогнала»

Війна в іншому місті сприймається як щось далеке, що не має відношення до нашого життя. Але коли вона приходить у твій будинок, залишається тільки сподіватися на долю. Ірина з Маріуполя розуміє, що їй можна сподіватися тільки на себе, більше нема на кого.

"Зараз, коли щось бабахне, я починаю переживати: це був грім чи щось десь стріляє? Мене все ще смикає всередині, але при цьому є надія на краще".

Це було, напевно, у січні 2015 року, коли в Маріуполі приходили військові дії. Тоді було дуже важко.

Бомбили Східний район, і загинуло дуже багато мирних жителів.

Мені теж було дуже страшно, у мене була маленька дитина. Довелося звільнитися з роботи й бігти з рідного міста.

Коли військові дії почалися раніше в Донецьку, то все сприймалося як щось дуже далеке. Я переживала, але не так сильно, як коли все почалося в Маріуполі. Коли обстрілювали Східний, було страшно настільки, що не передати словами.

Усе змінилося, коли довелося кинути сім’ю та виїхати з рідного міста.

Одні мої знайомі все продали й теж вирішили виїхати, але не вийшло. До них в автобус влетіла граната чи міна, і вони загинули. Як дивно, вони бігли від війни, а війна їх наздогнала. Ми із сім’єю не знали, що робити, але я ризикнула й виїхала з дитиною. Коли виїжджала, мені довелося звільнитися з роботи. З маленькою донькою було важко сидіти без грошей.

Незабаром у Маріуполі закінчилися обстріли. Я зрозуміла, що моє рідне місто все-таки Маріуполь, там моя рідня, і вирішила повертатися додому з Вінниці.

Для себе я зробила висновок: якщо, не дай Бог, усе повториться, нікуди я тікати не буду, чому бути, того не минути.

Проте сподіваюся, що це більше не повториться, і ми будемо жити в спокої і не будемо боятися ніяких звуків. Зараз, коли щось бабахне, я починаю переживати: це був грім чи щось десь стріляє? Мене все ще смикає всередині, але при цьому є надія на краще.

А ще хочеться забути початок цього військового конфлікту й чомусь повернутися в СРСР.

Хоча я була маленька, коли СРСР розпався, але якось було набагато стабільніше та спокійніше. Хочеться все стерти, як ніби цього й не було, і далі жити і процвітати в рідній країні.

Нещодавно ми думали про те, куди б переїхати, але потім дійшли висновку, що нас ніде не чекають, крім рідного міста та своєї країни. Ми нікому не потрібні, і немає жодної гарантії, що там буде краще, ніж тут. А нам просто хочеться, щоб майбутнє було набагато краще, ніж зараз. Хочеться дати дітям гідну освіту й роботу. На жаль, у нас зараз у місті важко з тим і іншим. Але я стала більше думати наперед і не сподіватися ні на батьків, ні на державу, лише на себе. Змінилася цілком я, мій світогляд.

Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій