10 березня, коли Олексій вийшов із подвір’я будинку в Лісовій Бучі, щоби йти до матері в Гостомель, його розстріляли російські військові. За словами мами, їх було шестеро. Окупанти сказали, що він був коригувальником вогню. Згодом дружині підтвердили, що Олексій Кадура допомагав ЗСУ.

Олексій зробив усе, щоби дружина з дітьми евакуювалася 5 березня

Олексій був жителем Гостомеля. Мав активну громадянську позицію, брав участь в Революції Гідності, у 2015-му вирішив стати на захист країни, рік служив в АТО. Останнім часом перед трагедією працював охоронцем на території аеропорту «Антонов».

Колишня дружина Катерина розповіла: «Олексій був життєрадісним. Любив активно відпочивати, відкривати для себе нові місця, їздити на велосипеді, рибалити. Дуже любив дітей і намагався проводити з ними якнайбільше часу».

23 лютого 2022 року, за день до початку повномасштабної війни, Олексій разом із братом пішли до військкомату, планували стати на захист України. Чоловіків відправили додому, сказали чекати. 24 лютого, коли російські військові зайшли в Гостомель, Олексій переїхав до дітей та колишньої дружини в Бучу. Катерина розповіла, що чоловік зробив усе, щоби вона з дітьми евакуювалася 5 березня. Сам залишився в Бучі. Допомагав її літнім батькам та сусідам, відвідував свою маму в Гостомелі.

«Мій син допоміг багатьом. У нас у дворі були машина та мотоцикл, він взяв звідти пальне і відніс людям у Лісовій Бучі. Завдяки цьому ціла родина змогла евакуюватися. До мене в Гостомель приходив чи не щодня, хоча це було дуже небезпечно. Приносив харчі мені та моїм сусідам», – розповіла мама Олексія, Наталія Кадура.

40-річного Олексія Кадуру росіяни розстріляли в Бучі 10 березня 2022 року.

«Після вбивства вони заборонили чіпати тіло Олексія. Але батьки невістки вночі поховали його навпроти свого будинку. Через три дні росіяни прийшли у пошуках тіла мого сина. Опитували й сусідів, але ніхто їм нічого не сказав», – розповіла мама.

Пізніше Олексія перепоховали на київському кладовищі «Берковці». Посмертно його нагородили відзнакою «Почесного Громадянина Бучі».

В Олексія залишилися мама, рідний брат та двоє неповнолітніх дітей – 9 та 14 років.


Джерело: платформа пам’яті “Меморіал” https://www.victims.memorial/