Пустовалова Аліна, 15 років, Краматорська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 16, м. Краматорськ

Есе "Один день…"

Один день… Я пам`ятаю той день… День, коли почалася війна, яка торкнулася моєї родини. Як сказав письменник      А. де Сент-Екзюпері: «Війна — не пригода. Війна — хвороба. Як тиф». Саме так, бо війна ніколи не приносила позитивні емоції людині. Вона тільки створює біль, страх, хворобу, горе, великі втрати й… смерть…

Це було сім років тому, коли я була ще маленька. Одного дня ми всією сім’єю їхали від бабусі… І раптом… ми побачили, що по дорозі їде велика техніка, а на ній сиділо багато людей, одягнених у військову форму, які тримали в руках зброю.

У цей час, саме в цю хвилину я зрозуміла, що почалася війна. Мені ніколи не було так страшно в житті. У цей день нам довелося по дорозі чути постріли з автоматів, коли ми приїхали, то побачили розвалені будинки мирних жителів. Це наче був страшний сон, який побачили мої батьки, дідусі і бабусі, брати, сестри і всі люди…

Один день – великий страх і лихо, які довелося нам пережити. Мабуть, кожен хто знаходився в цей день і в цю хвилину, зрозумів би, яка страшна річ ця війна. Вона забрала з собою багато людей, і залишила після себе слід поганих спогадів.

Сьогодні мир для мене – це стан спокою, гармонії і радості. У цьому стані людина почуває себе, ніби вона вільна, живе в мирній країні, спілкується з кимось справедливо, чесно, позитивно…

Мир завжди вирішує конфлікти без застосування насилля, що призводить до війни. Мир потрібно берегти й цінувати. На жаль, не всі його цінують, бо існують такі негативні риси: жорстокість, жадібність, ненависть, нетерплячість до когось або чогось чужого, помста і т. д.

Французький письменник на ім’я Жан де Лабрюйєр сказав: «Якби людина вміла задовольнятися тим, що має, а не зазіхати на багатство сусіда, вона завжди насолоджувалася б світом і свободою».

На мою думку, він має рацію, бо мир залежить тільки від характеру людей. Деякі хочуть, щоб мир був у злагоді, а інші, щоб він тонув у пеклі. Кожен думає по-своєму над цим питанням…

На жаль, висновок невтішний. Той день багато чого змінив у моєму житті. Я усвідомила, що таке війна, а що мир і, що вони для мене значать.

Війна - це коли за інтереси інших гинуть абсолютно безвинні люди, а мир - це той клімат, в якому може існувати свобода й спокій.

Бережіть себе й близьких, а також будьте завбачливі й уважні з вибором!