Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олег Матвієнко

"Ніколи в житті не відчував такого щастя, коли побачив Наш, Наш Жовто-Блакитний Прапор"

переглядів: 119

#ОдинДень2014

Я розповім свою історію і незабутній день 14-го.

Це 06 липня, коли мені, як багатьом із нас, прийшлось залишити своє улюблене місто. Це місто де виріс, ходив до садочка, школи, інституту і університету, де почав своє самостійне життя, де народилися мої діти - це Український Донецьк.

Для мене війна почалася 12 квітня, коли російські бойовики захопили рідні міста моїх батьків - Слов’янськ і Красний Лиман.

Пам’ятаю свою розгубленість, неможливість додзвонитися до батьків, уривки інформації з Інтернету, а потім довгі місяці окупації цих міст.

Потім вибухнув Маріуполь, події біля міськвідділу міліції, захоплення адмінбудівель, мародерство, перша військова техніка на вулицях.

Потім Донецький аеропорт, загибель друзів в цей день від рук «мирних шахтарів» чомусь з кавказькими обличчями і під російськими триколорами.

Зникнення Українських прапорів у Донецьку, триколори на блокпостах, які охороняли поруч з бойовиками виродки-перевертні з міліції.

Початок АТО, перші волонтерські вилазки в Маріуполь.

Перші радості від звільнення наших Українських міст і селищ. Надія, що скоро все закінчиться і ми будемо жити своїм колишнім мирним життям у рідному Донецьку.

А потім настало 05 липня, у рідне місто прийшли «визволителі» з Слов’янська, гіркини, моторили, не вимовляючи пів алфавіта гівікі, вєжлівиє люді з обличчями, наповненими «інтелектом», і з колорадськими стрічками.

А потім дзвінок від Друзів: «Олег, тобі залишатися в місті небезпечно, тебе розшукують бойовики».

Настали останні пів години довоєнного донецького життя.

Швидкі збори і сльози дружини. Страх в очах дітей. А у тебе злість, що не зміг зробити більше, не зміг зберегти рідне місто. Потім дорога, спочатку по місту, оминаючи блок пости сепарів, дорога по полях, оминаючи міста з бойовиками.

І ось, Тельманове, блокпост, і Наші, рідні Хлопці. А саме головне, майорить Український прапор. Ніколи в житті не відчував такого щастя, коли побачив Наш, Наш Жовто-Блакитний Прапор.

Безпека! Сльози радості у Дружини і очі дітей, які не розуміють, чому плаче їх мати.

І незабутні слова наших хлопців: «Вітаємо в Україні!»

Цей день - 06 липня 2014 року.

Попереду будуть Іловайськ, оборона Маріуполя, Дебальцеве, оборона Авдіївки, загибелі Друзів, цивільних і військовиків, розочарування, зради і радощі від перемог.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 Текст Історії мирних чоловіки переїзд безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій