Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Влада Григорьєва

"Ніхто не вірив, що може бути таке"

переглядів: 177

Григорьєва Влада, 14 років, учениця 9-А класу Криворізької гімназії №111

Вчитель, що надихнув на написання есе: Фесенко Людмила Олександрівна

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

Тоді мені було шість років і я повинна була йти в перший клас. Але цього свята й радісних відчуттів у моєму житті так ніколи й не було.

Червень 2014-го. Батьки швидко зібрали мене й відвезли до бабусі в Бердянськ. Війна… Але я тоді цього не розуміла. Не сприймала того, що це начебто просте слово з мінімальною кількістю літер криє в собі найбільше горе, яке може відчути на собі кожна людина й ціле суспільство.

Мене звати Влада. Я мешкала у невеликому містечку Красногорівка, розташованому майже в центрі Донецької області. Війна прийшла в моє життя 30 червня 2014 року, коли перші бомби полетіли на наше місто. Маленька, тоді я ще не розуміла, що відбувається. Наша родина водночас опинилась на порозі вирішення багатьох проблем. Батьки залишились без роботи, наша домівка без газу, води та електроенергії. Я дивилася на маму з татом, їхні стурбовані обличчя й мене чомусь охоплював відчай тієї миті… Точніше, це була суміш несподіваності, страху та купи питань у голові. Головне з них – що буде далі?

Але людина – істота з розвиненим інстинктом самозбереження. Більш того, вона швидко до всього звикає, пристосовується. Через два місяці мене забрали з Бердянська додому. До школи ходити не було куди. Будівлю пошкодило вибухами. Ми навчилися збирати дощову воду, зробили цегляну піч. Навчилися зберігати продукти в льоху замість холодильника.

Життя продовжувалось, хоча й не таке яскраве, як було. Батьки потроху самотужки навчали мене грамоти й письма, вигадували приклади й задачки. Головне – наша родина була разом! Потроху звикли й до регулярних перестрілок, вибухів. Вони звучали майже щодня, але, здавалося, не поряд. Так ми жили 8 років! Війна, здавалося, трохи вщухла, з’явилась надія і віра у майбутнє. Потихеньку відбудували школу. Я почала реально навчатися, спілкуватися з друзями, займатися спортом вже у четвертому класі. Взагалі були такі моменти, коли здавалося, що нібито війна скінчилась. Але вона спочивала, набиралася сил, щоб ще раз завдати нещадного болю.

Це сталося 24 лютого 2022 року. Цього разу війна з’явилася, як кажуть, «у всій своїй красі». Зранку, як завжди, збиралася до школи. Зупинило мене несподіване повідомлення однокласниці. «Як війна? Цього не може бути! Ми ж тільки заново починали жити!».

Не вірилося. В голові – повне сум’яття. Ні! Ось як завжди: постріляють – і все скінчиться... Знову заклопотані й суворі обличчя батьків. Та цього разу я вже все розумію. Не покидали думки, що скоро все скінчиться. Ніхто не вірив, що може бути таке! Ця клята війна… Вона знищила міста, села, природу. Та найстрашніше – забрала безліч людських життів, невинних життів. Для декого це була тяжка втрата, але для Війни це просто цифра, одиниця, яких у неї нескінченна кількість.

Вражає те, що амбіції або безглузді бажання деяких людей поціновуються більше, аніж життя. Чому у 21 столітті ніхто не бажає вести діалог примирення? Чому насилля стає модним у підлітків? Чому?! Таких питань у моїй голові дуже багато, але відповідей замало. Теперішнє життя намагається мене змусити бути жорстокою. Як війна?! Але я не хочу бути такою! Я не дам їй себе зламати! Мені подобається цей світ: різнокольоровий, яскравий, з великою кількістю ароматів, у якому так багато цікавих місць, де б я хотіла побувати.

Війна – сіра, нежива пустеля, у якій сонце закривають важкі хмари, а під ними йдуть люди з дітьми, бабусями та дідусями. Полишають свої зруйновані війною домівки, дорогих серцю домашніх улюбленців, таку рідну, і таку покривджену, але не скорену Землю. Полишають свої зруйновані та скривджені життя заради виживання та прихистку, аби набратися сили та відваги, подолати відчай та приниження, побороти свій страх і, врешті-решт, повернутися з новими силами, щоб продовжувати жити та захищати ту багаторічну духовність, нескореність, звитягу, які притаманні нашому величному народу!

Я також йду разом з ними. Не бачите? Придивіться!

Я тікала в льох, коли летіли літаки. Так швидко бігати, напевно, не зможе жоден спортсмен. Бачила, як летить літак, гримить вибух і загоряються одразу три, а то й п’ять будинків. Коли дме вітер, їх стає ще більше. До моїх сусідів прямо в садочок прилетіла ракета. В будинку вибило вікна, двері. Слава Богу, усі тоді вціліли. Я бачила, як стріляють «гради»… Наша родина знову зібрала речі. Спочатку ми виїхали в Дніпро. Мама, тато, я й бабуся. Зараз ми в Кривому Розі.

Мир для мене сьогодні асоціюється з природою, щасливими людьми, красивими містами, доглянутими парками. Мир – це коли можна щодня ходити до школи, слухати улюблену музику, спілкуватися з друзями. Мир – це життя без страху, свобода у всьому, дружба. Мир – це все щасливе й гомінке навколо тебе. А ще – мамина усмішка й міцні обійми задоволеного тата, тепла вечеря в бабусі, коли за столом уся родина…

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Красногорівка 2022 Текст Історії мирних молодь 2014 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення освіта вода діти внутрішньо переміщені особи перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій