Брошко Олександр, 16 років, 11 клас, Навчально-виховний комплекс "Школа І-ІІ ступенів – Коцюбинський гуманітарний ліцей"

Вчитель, що надихнув на написання єсе: вчителька української мови та літератури Олена Олександрівна Дем'янова

Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

Двадцять четвертого лютого почалась війна на території України. Вона повністю змінила долю всієї країни, моєї родини і досить суттєво мою.

Я усвідомив, що почалась війна, коли задзвенів мій телефон о шостій ранку. У всіх месенджерах писали про вторгнення російських військ у нашу країну. Стало моторошно. Далі ми почали чути звуки вибухів. Зі сторони Гостомеля йшов густий дим. Навчання було відразу скасовано. Ніхто не розумів, що буде далі. В найближчих магазинах зникли майже всі продукти. Кожного вечора ми лягали спати і не знали чи прокинемось зранку. Вночі часто просиналися від звуків вибухів.

Одного дня, коли ми снідали, поряд з нашим будинком пролітав військовий вертоліт. Він застиг навпроти нашого вікна. В той момент ніхто не розумів чи ворожий він, чи ні. Коли він полетів, ми всією сім'єю вирішили їхати з Києва.

Так, в один момент змінилось все моє життя. Я їхав і не знав, що мене чекає далі. А далі: мама залишилась без роботи, я був змушений покинути свій навчальний заклад, через брак коштів, не сплачені рахунки за комунальні послуги. Цього року я вступив у заключну фазу навчання у школі - випускний клас, а я не знаю як буде проходити моє атестування в умовах військового часу, яке в подальшому вплине на все моє життя.