Доброгорська Анна, учениця 10 класу Дніпровського ліцею № 42 Дніпровської міської ради

Вчитель, що надихнув на написання есе - Шапошник Світлана Петрівна

Моя Україна майбутнього

Я вважаю, що Україна – це країна з багатою історією, культурою та традиціями, які відомі кожному громадянинові. Зараз для нашого народу настали важкі часи, проте, незважаючи на все, коли я уявляю Україну майбутнього, переді мною постає держава, яка подолала зовнішні конфлікти, соціальну нерівність, екологічні проблеми, питання турботи про кожного та, нарешті, отримала те, до чого йшла впродовж усієї історії свого існування – Волю.

По-перше, важливою частиною будь-якої громади є рівність перед законом та в правах, тому я переконана, що в майбутньому в нашій країні повинна бути повага до кожного та, відповідно, має зникнути поділ на соціальні верства населення, за яким вищий клас можуть позбавити відповідальності за злодіяння.

Прикладом на підтвердження моєї думки є повість Івана Франка “Перехресні стежки”, у якій перед нами постає головний герой – Євгеній Рафалович, який є прообразом людини, котра в міру своїх повноважень усіма силами намагається добитися прозріння та усвідомлення  злочинів, які коять поміщики та як їм все сходить з рук.

Саме тому задля щасливого та перспективного майбутнього України важливо, щоб, у першу чергу, розглядалися інтереси нації, а не чиновницькі плани.

По-друге, у недалекому майбутньому я бачу нашу країну екологічно чистою, кожна родина сортирує сміття, промисловість заводів переміщена за межі міста, також кожна харчова індустрія турбується про здоров’я населення й не використовує шкідливі речовини в продуктах споживання.

Наприклад, коли я подорожувала з моєю сім’єю країнами Скандинавії, ми відвідали місто Осло в Норвегії. Там я побачила велику різницю між повсякденними звичками нордів та українців.

Жителі країн Півночі ще змалечку вчать своїх дітей дбайливому ставленню до довкілля, щоб зберегти природу в її первозданному вигляді, також дуже багато місцевих віддають перевагу велосипедам та електромобілям, а замість звалищ, сміття відправляється на сміттєспалювальні заводи, які мають мінімальний вплив на довкілля.

У нашій країні дуже розвинутий аграрний сектор, вона володіє сприятливими кліматичними умовами та якісними земельними ресурсами, які допомагають у сільськогосподарській промисловості.

Отже, задля підтримання екологічної стійкості в майбутньому та для захисту природних ресурсів, таких як ліси, річки та місця проживання диких звірів, діють суворі екологічні норми. Відновлювальні джерела енергії широко застосовуються, щоб зменшити викиди вуглецю, а зелених зон в міських районах із кожним днем стає все більше.

По-третє, після перемоги України я бачу свою країну однією серед найрозвиненіших у світі.

У разі сторонньої атаки спеціалізовані пристрої відразу ж знищують ракети ворога, але, звісно ж, вони нам більше не потрібні, бо на  мапі світу не існує загарбницьких держав. Тепер вони розформовані, території поділені між їхніми найближчими сусідами.

Ніхто не ховається в бомбосховище, немає сирен, а кожен військовий усвідомлює, що він - справжній герой та повноцінно насолоджується життям, маючи матеріальний комфорт та емоційну підтримку від близьких та спільноти.

Пенсіонери почуваються спокійно, бо мають змогу подорожувати  світом, маленькі діти з радістю йдуть до школи, старші з точністю розуміють, що вони хочуть навчатися саме в Україні, бо наша освіта котирується у всьому світі та є однією з найкращих.

Висновком може бути наступне: щоб не відбувалося у світі в наш час, ми подолаємо будь-які незгоди, якщо будемо вірити в перемогу та кожен буде брати активну участь в її досягненні.

Наша нація складається з дуже різних та особливих людей, але тільки разом ми непереможні. Тож ми і є майбутнім нашої держави!