Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Валентинівна Тарабарова

«Немає такого відчуття, що все закінчиться»

переглядів: 599

Війна для сім'ї Олени почалася з прильоту снарядів. Жили в підвалі без світла, з рідкісними вилазками за їжею. Досі немає розуміння у людей: закінчилися бойові дії або тривають?

Це була ніч. Якраз у мене день народження 27 вересня, і в ніч з 27-го на 28-е вересня 2014 року у нас був перший обстріл. Був розбитий сусідній будинок і до нас потрапило в город. До цього були відгомони якісь в Карлівці, там йшли бої, в Пісках. Ми відчули, що почалася війна, коли поруч розірвалося два снаряди – сусідній будинок і нам прямо за будинком, в городі.

Ми дійсно злякалися, розгубилися: що це таке? Це все о 12 годині ночі сталося, я з дитиною була. Ось тоді ми зрозуміли, що це дійсно торкнулося нас, не десь далеко.

Дах нам тоді побило, текло сильно, потім підремонтували, приїхали і зробили новий дах – єдине, що зруйнувалося. Будинок тріскається без кінця. Але все одно залишаться наслідки якісь.

Ми і в підвалі сиділи. Єдине, що було в підвалі – компот, хліб брали, булочки якісь. У нас тоді всі магазини закрилися, виїзду-в'їзду не було, і хліб важко було знайти... Добре, що якісь запаси були дитину нагодувати. Потім, коли припинялася стрілянина, ми виходили, варили чай вже собі, їсти. Світла тоді не було, нам перебили електрику, і ціле літо не було світла. Ми сиділи в темряві.

Добре, що був газ, так ми хоч на газу їсти варили. То свічки, то ліхтар, а ліхтар теж десь заправити треба... Загалом, складно було в 2014-2015 роках.

Ми навіть виїжджали з села в листопаді 2014-го. На зиму поїхали, бо не було світла, а темніє о четвертій годині дня. Ми поїхали до родички в Донецьк. Сестра поїхала до Києва працювати, а у неї квартира залишилася, і ми там пересиділи. Потім повернулися додому і більше нікуди не виїжджали.

Немає такого відчуття, що все закінчиться, тому що в районі «Вольво-центру» в Донецьку і близько Пісків, в 3 км від нас це відбувається. О 4-5 годині ранку бувають якісь конфліктні ситуації, ми все це чуємо. Сидимо в очікуванні, не знаємо, чим це все скінчиться, ще буде щось чи не буде.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Первомайське 2014 2015 2021 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення обстріли Донецька 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій