Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Мария Василівна Кузнецова

«Не знаю, як далі жити»

переглядів: 552

Марії Кузнєцовій все у житті діставалося працею, але вона ніколи не скаржилася. У війну поховала стареньку матір, а рік тому коронавірус забрав сина. Залишилась у напівзруйнованому будинку зовсім одна з гіркими спогадами.

Я змалку звикла до важкої роботи. Мама мене виростила сама, жили бідно. Поки молода була, із чоловіком господарство тримали. Виховали трьох дітей, а тепер живу сама. Я давно одна, добрі люди мені допомагали. Дочка живе у Житомирі, син до неї поїхав, коли війна почалася. Другий син помер у грудні від коронавірусу. Далі не знаю як жити.

Коли війна почалася, я була вдома сама. Будинок стоїть просто біля дороги, і коли по ній танки пішли, у хаті кути полопалися і стіни посередині потріскалися. Сильно гриміло, у когось хата згоріла, комусь потім відновлювали. У мене й досі вікна вибиті, треба хоч плівкою затягнути.

У війну я за матір'ю доглядала, їй був 101 рік. Вона у мене золота була, за своє життя шість чи сім медалей за доблесну працю отримала. А під час обстрілів нам з нею не було куди подітися, сиділи в хаті і трусилися. Дуже страшно було. До батюшки в город міна впала, а нас пронесло. Дякувати Богові, що зараз тихо.

Під час війни від Фонду Ріната Ахметова продукти нам давали: гречку, макарони, квасолю, олію, консерви. Це велика допомога для всіх, хто старий та хворий. Нині я вже нікуди не ходжу, сусід хліб приносить. Пенсію тримаю, щоб дрова взимку купувати.

Моя мрія – щоб Господь дав здоров'я, миру мені та дітям, діти у мене добрі. Пожити ще хочеться, хоч і здоров'я нема. Зараз мені більше нічого не треба. Молюся, щоби діти жили добре і мир був.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Нижньотепле 2014 Текст Історії мирних пенсіонери 2014 зруйновано або пошкоджено житло обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій