Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Карина Баранова

«Не скінчилися воєнні дії, але життя продовжується»

переглядів: 368

Баранова Карина, 14 років, Авдіївська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів № 1, м. Авдіївка

Сьогодні. Сьогодні мені сказали, що я їду до Слов’янська, що терміново треба збирати речі. Я захвилювалася. Що такого могло статися, що без причини мене везуть до бабусі? Ні мама, ні вітчим нічого не пояснювали, тільки бабуся Світлана, взявши мене на руки (на той час я була ще маленька), тихо спитала:

- Ти не рада зустрітися із Ірою (це моя друга бабуся)? Тато чекає на тебе.

У цей час мама швидко збирала речі, великі сумки вже були готові. А телевізор кричав страшне слово «війна». Це слово, мені так здалося, змією заповзало в душу та розривало череп. Якісь п’ять букв, які я не розуміла, не знала,  що ж може трапитись…

Завтра буде автобус. Пропало світло, мама сказала, що перегоріла лампа, я визирнула у вікно – темно було всюди… Запалили свічку: сірі стіни та безбарвний килим, а на ньому, як дивовижні істоти, в очікуванні стояли сумки, очі хотіли вихопити яскравий шматочок мого дитинства, - марно, все поглинула мряка. Скрипучий хрип ворони за вікном тяжко розлетівся відголосом туги та смутку.

Раптом щось ухнуло, захиталася люстра, побрязкуючи сережками, потім ще декілька разів, а потім усе вщухло. На душі чомусь моторошно. Аж тут як хряснуло щось! Вуха позакладало, я мерщій до мами, забралася на руки: тепло, затишно. І все ж таки дуже страшно.

Я почала плакати, розуміючи, що сталося щось страшне. Мене всі заспокоювали. Нарешті з роботи повернувся вітчим, він сказав, що вже падає близько, навіть є прильоти по місту. Я не все зрозуміла, але на душі стало тужно. Зосереджено вітчим узяв скотч та навхрест заклеїв вікна:

- Може довше простоять…

- А навіщо? – спитала я.

- Розумієш, Карино, це – війна.

- Не розумію, хто ж вороги?

- Сам не розумію, - відповів він і довго дивився на щойно заклеєне вікно.

Запаливши ще свічку, бо та прогоріла, ми сіли вечеряти… Рано полягали спати, а завтра – автобус. Рано вранці я поїхала сама до Слов’янська. Мене зустріли, радості не було меж! Але ж вдома залишилися рідні, це непокоїло.

Таким запам’ятався мені той день. Пройшли роки, я в Авдіївці, навчаюся, мрію. Не скінчилися воєнні дії, але життя продовжується.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Авдіївка 2014 Текст Історії мирних діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій